Linkovi

Tenesi: Dvojica izbačenih poslanika koji se bore za kontrolu oružja, osvojila ista mesta na izborima


Džastin Pirson i Džastin Džons (Foto: AP/Andrew Harnik, arhiva)
Džastin Pirson i Džastin Džons (Foto: AP/Andrew Harnik, arhiva)

Dvojica poslanika demokrata koji su bili izbačeni iz skupštine Tenesija početkom godine, nakon što su razbesneli republikansku većinu protestima protiv oružanog nasilja, pobedili su na posebnim izborima u čestvrtak i odslužiće mandate do kraja. Džastin Nelson i Džastin Džons su obojica porazila republikanske rivale, kako bi osvojili ponovo svoja poslanička mesta, prenosi AP.

Republikanci su u Predstavničkom domu u aprilu izglasali da ih izbace jer su prekršili pravila ponašanja tako što su započeli protest ispred Doma. Njihovo izbacivanje i protest dobili su pažnju cele nacije, pošto su se dogodili nakon što je napadač ubio troje dece i troje odraslih u napadu na školu u Nešvilu, glavnom gradu. Treća predstavnica demokrata u Domu, Glorija Džonson takođe se pridružila protestima, ali je uspela da izbegne izbacivanje iz parlamenta.

Samo u nekoliko dana, lokalni zvaničnici u okruzima u kojima su Pirson i Džons glasali su da se oni vrate na svoja mesta. Pirson koji ima 28 godina predstavlja okrug u Memfisu, a Džons koji ima 27, u Nešvilu. Obojica su pobedila na primarnim izborima sa preko 90 odsto glasova, i njihovi okruzi su većinski demokratska. Pirsonov rival bio je nezavisni kandidat Džef Džonson, a Džons protiv republikanke Laure Nelson.

Republikanci koji su izbacili dvojicu poslanika, naveli su da je njihovo ponašanje remetilo rad tela i da je prekršilo pravila. Demokrate, zajedno sa predsednikom Džoom Bajdenom koji ih je primio u Beloj kući u aprilu, naveli su da je izbacivanje nedemokratsko i da je ostavilo ljude koji su ih izabrali u najvećim gradovima Tenesija bez predstavnika.

XS
SM
MD
LG