Linkovi

Osam savjeta roditeljima i tinejdžerima u SAD za društvene mreže


Ilustracija (Foto: AP)
Ilustracija (Foto: AP)

Glavni zdravstveni zvaničnik Sjedinjenih Država, doktor Vivek Murti, zatražio je od tehnoloških kompanija i članova Kongresa da preduzmu "hitnu akciju" i zaštite mentalno zdravlje djece i adolescenata na društvenim mrežama.

Međutim, nakon višegodišnje neadekvatne reakcije društevnih mreža i Kongresa, roditelji i djeca i dalje nose najveći teret kada je riječ o snalaženju u često štetnom svijetu tajnih algoritama, aplikacija koje izazivaju zavisnost i neprikladnog sadržaja na platformama kao što su Instagram, TikTok i Snepčet.

Zbog toga se postavlja pitanje šta roditelji i mladi mogu da urade. Murti ima neke savjete za njih.

"Naša djeca i adolescenti nemaju taj luksuz da čekaju godinama dok konačno ne utvrdimo uticaj društvenih mreža. Njihovo djetinjstvo i razvoj su sada", naveo je Murti u preporukama objavljenim u utorak.

Savjeti za mlade

- Tražite pomoć: Ako društvene mreže negativno utiču na vas ili nekog koga poznajete, tražite pomoć od prijatelja ili odraslih. Provjerite smjernice Američkog udruženja pedijatara.

Psiholog Jelena Kecmanović: Sat dnevno na mrežama mera za decu i odrasle
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:12 0:00

— Uspostavite limite: Prestanite da koristite telefone, tablete i kompjutere najmanje jedan sat prije odlaska na spavanje i tokom noći da bi ste osigurali da ste dovoljno spavali. Ne koristite uređaje tokom okupljanja i obroka da biste razvijali društvene odnose i razgovarali jedni s drugima. Lično komunicirajte s ljudima i dajte prioritet društvenim interakcijama bez uređaja.

— Budite oprezni šta dijelite: Lične informacije o vama su vrijedne. Budite selektivni kada je riječ o onome što objavljujete na internetu i s kim to dijelite, jer je često javno i može da bude permanentno sačuvano. Ako niste sigurni da li nešto da objavite, obično je najbolje da odustanete od toga.

- Ne sakrivajte maltretiranje ili zlostavljanje: Obratite se najmanje jednoj osobi u koju imate povjerenja, kao što su bliski prijatelj, član porodice, psiholog ili nastavnik, koji mogu da vam pomognu i da vam daju podršku koju zaslužujete. Na vebsajtu stopbullying.gov možete da pronađete savjet kako da prijavite maltretiranje u sajber prostoru. Ako vas na internetu maltretira ili zlostavlja partner, kontaktirajte eksperta na sajtu Love is Respect za podršku. Ako vas neko bez dozvole fotografiše i to podijeli na internetu, posjetite sajt Take It Down za pomoć da se te fotografije uklone.

Savjeti za roditelje i staratelje

— Napravite porodični plan: Usaglašena očekivanja mogu da pomognu da se uspostave zdravi limiti kada je riječ o korišćenju tehnologije kod kuće - uključujući i društvene mreže. Porodični plan može da promoviše otvoreni razgovor članova porodice i pravila o upotrebi mreža i može da obuhvati teme kao što su vrijeme provedeno na internetu, ograničenja u sadržaju i neobjavljivanje ličnih informacija.

— Napravite zone bez tehnologije: Ograničite upotrebu elektronskih uređaja najmanje sat prije odlaska na spavanje i tokom noći. Obezbijedite da se uređaji ne koriste tokom obroka ili okupljanja. Pomozite djeci da razviju društvene vještine i podstičite njihove lične odnose ohrabrivanjem interakcija sa drugima, van interneta.

- Budite model za odgovorno ponašanje: Roditelji mogu da postave dobar primjer odgovorne i zdrave upotrebe društvenih mreža, tako što će sami ograničiti vrijeme provedeno na njima, voditi računa o svojim navikama (uključujući kada i kako da dijele informacije ili sadržaj o svojoj djeci) i pokazati odgovorno ponašanje na svojim nalozima na mrežama.

- Obrazujte djecu: Učite ih o tehnologiji i tako im omogućite da budu odgovorni onlajn učesnici u adekvatnom uzrastu. Razgovarajte sa djecom o benefitima i opasnostima društvenih mreža kao i o značaju poštovanja privatnosti i zaštite ličnih informacija, na načine koji su adekvatni za njihov uzrast. Razgovarajte sa djecom o tome s kim komuniciraju na internetu, o parametrima za privatnost, onlajn iskustvu i kako provode vrijeme na internetu.

XS
SM
MD
LG