Linkovi

Koen: Tramp rekao da bi priča Stormi Danijels bila "katastrofa" za kampanju


Majkl Koen odgovara na pitanja tužiteljke Suzan Hofinger pred bivšim predsednikom Donaldom Trmapom u Njujorku, 13. maja 2024. (Skica iz sudnice Jane Rosenberg /REUTERS)
Majkl Koen odgovara na pitanja tužiteljke Suzan Hofinger pred bivšim predsednikom Donaldom Trmapom u Njujorku, 13. maja 2024. (Skica iz sudnice Jane Rosenberg /REUTERS)

Bivši advokat i saradnik Donalda Trampa Majkl Koen, zadužen za rešavanje političkih problema, izjavio je na suđenju u ponedeljak da je Tramp bio besan što porno glumica Stormi Danijels 2016. godine pokušava da proda priču o noći koju je provela sa njim deset godina ranije, i da je Koenu rekao da bi to bila "katastrofa" za njegovu kampanju.

"Rekao mi je - ovo je katastrofa, potpuna katastrofa. Žene će me mrzeti. Muškarci misle da je to kul, ali ovo će biti katastrofa za moju kampanju", svedočio je Koen na suđenju bivšem predsedniku u krivičnom sudu države Njujork na Menhetnu.

Koen, koji je glavni svedok tužilaštva, kaže da je saznao da Danijels prodaje svoju priču u ključnom trenutku za Trampovu predsedničku kampanju, nakon što je objavljen audio snimak sa snimanja TV programa "Access Hollywood" u kome se Tramp hvali kako može da dodiruje žene gde želi, odnosno "hvata za genitalije", zato što je poznata ličnost.

Zbog snimka je Trampov izborni štab grozničavo pokušavao da sanira štetu nanetu kampanji samo nekoliko nedelja pred izbora 2016.

Koenova isplata 130.000 dolara Stormi Danijels, kojom je kupljeno njeno ćutanje o navodnom susretu 2006, je u centru celog slučaja. Tužioci navode da je Tramp posle izbora vratio taj novac Koenu, a nadoknadu sakrio u poslovnim dokumentima Tramp organizacije, tako što je zaveo kao pravnu uslugu.

Trampovi advokati sugerisali su da je Stormi Danijels plaćena da bi se Tramp i njegova porodica poštedeli javne sramote, a ne zbog političke kampanje. Međutim, Koen je svedočio da je Trampa izgleda brinuo samo efekat na trku za Belu kuću.

"Nije on mislio na Melaniju. Sve je bilo zbog kampanje", rekao je Koen, pominjući Trampovu suprugu. Tramp je u tom trenutku u sudnici odmahnuo glavom.

Koen kaže da se seća kako je Tramp rekao: "Samo da prođu izbori jer ako pobedim to više neće biti relevantno jer sam predsednik, a ako izgubim, ne zanima me."

Koen je takođe svedočio da je, na Trampov nalog, "odugovlačio" sa isplatom Stormi Danijels, pa čak i iskoristio jevrejski praznik Jom Kipur kao jedan od izgovora da odloži plaćanje. Kaže da ga je Tramp molio da odloži finalizaciju transakcije do posle izbora, kako ne bi morao da plati glumici dogovorenu sumu.

"Jer posle izbora nije bitno", svedočio je Koen.

"Ko je rekao da nije bitno?", pitala je tužiteljka. "Gospodin Tramp", odgovorio je bivši advokat.

Majkl Koen je porotnicima u ponedeljak takođe ispričao da je, zajedno sa Trampom i izdavačem tabloida "Nešnel inkvajerer" radio na sprečavanju objavljivanja negativnih priča koje su mogle da nanesu štetu Trampovoj predsedničkoj kampanji 2016.

Bivši advokat i Trampov "fikser" kaže da je od Nešnel inkvajerera saznao u junu 2016 - mesec dana pre Republikanske nacionalne konvencije - da bivša Plejbojeva manekenka Karen Mekdugal pokušava da "proda" svoju priču o navodnoj jednogodišnjoj aferi sa Trampom.

Koen je svedočio da je Tramp tada rekao:

"Postaraj se da se ta priča ne objavi".

Tramp i Dejvid Peker, izdavač tabloida, već su se dogovorili da će Peker koristiti Nešnel inkvajerer da podrži Trampovu predsedničku kandidaturu, dok će ujedno suzbijati sve negativne priče koje bi mogle da mu naude, svedočio je Koen.

Opisao je telefonski razgovor u kom je Peker rekao Trampu da Inkvajerer treba da plati 150.000 dolara za priču Mekdugal.

"Na to je Tramp odgovorio - nema problema, ja ću to srediti", rekao je Koen.

Peker je ranije svedočio o svojoj ulozi u sprečavanju da njegov tabloid objavi priču Karen Mekdugal o aferi sa Trampom.

57-godišnji Koen je radio za Trampa, magnata u svetu nekretnina, od ranih 2000-tih, i pre nego što je Tramp postao političar. U svedočenju pred Kongresom je izjavio da je tokom godina uputio više od 500 pretnji ljudima u Trampovo ime.

Avokatica Suzan Nekels ispituje svedokinju Stormi Danijels 7. maja 2024. na crtežu iz sudnice (Foto: AP/Elizabeth Williams)
Avokatica Suzan Nekels ispituje svedokinju Stormi Danijels 7. maja 2024. na crtežu iz sudnice (Foto: AP/Elizabeth Williams)

Sve do 2017 - prve godine svog predsedničkog mandata - Tramp je Koena opisivao kao "veoma talentovanog advokata" i "dobrog advokata u svojoj firmi".

Ali sve je to deo prošlosti. Tramp je sada optužen u 34 tačke da je falsifikovao poslovna dokumenta Tramp organizacije da bi prikrio Koenovu isplatu 130.000 dolara Stormi Danijels. Tramp demantuje tvrdnje Danijels da su imali seks jedne noći 2006. godine, u hotelu na jezeru Taho (Lake Tahoe) u Nevadi, i navodi da je 2017. Koenu samo platio njegove pravne usluge. Tramp takođe demantuje sve druge tačke optužnice.

XS
SM
MD
LG