Linkovi

Tramp "nagriza" Bajdenovu popularnost kod crnih glasača


Glasač Leri Grifin nosi majicu na kojoj piše "Glasovi crnaca su važni", tokom izbora za Kongres 17. oktobra 2022. u Kolambusu u Džordžiji. (Foto: Rojters/Cheney Orr)
Glasač Leri Grifin nosi majicu na kojoj piše "Glasovi crnaca su važni", tokom izbora za Kongres 17. oktobra 2022. u Kolambusu u Džordžiji. (Foto: Rojters/Cheney Orr)

Predsednička trka u Americi je u punom jeku a svaki kandidat pokušava da privuče određene segmente populacije, odnosno “odvuče” ih od svog rivala. Crni glasači u SAD obično glasaju za demokrate, ali Bajdenov izborni štab je ovog puta zabrinut.

Ovog meseca, birači će videti različite političke reklame specifično namenjene crnačkim biračima. U medijsku kampanju za maj uloženo je 14 miliona dolara. Zatim je saopšteno da će još 16 milijardi dolara biti izdvojeno za istorijski crnačke koledže i univerzitete, za šta Bajdenovi saradnici kažu da je - bez presedana. "To je rekordna suma", ističe Stiv Bendžamin, savetnik predsednika Bajdena.

Predsednik Bajden je nedavno u Muzeju afroameričke istorije obeležio 70. godišnjicu istorijske pobede u domenu prosvete i građanskih prava.

“Moj prethodnik i njegovi ekstremni MAGA prijatelji sada napadaju raznovrsnost, jednakost i inkluzivnost širom Amerike. Oni žele zemlju samo za neke, ne za sve", upozorio je publiku Bajden.

Bajden uložio milione u medijsku kampanju namenjenu crnim glasačima
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Crni birači su pomogli Bajdenu da pobedi bivšeg predsednika Donalda Trampa 2020. I dalje ga podržavaju. Međutim, nedavna anketa je pokazala da oko 20 odsto mlađih crnačkih birača bira Trampa.

Vlasnica kafića Šejna Grej je jedna od njih.

“Demokratska partija ne samo što je uzimala crnačke glasove zdravo za gotovo, već uopšte nije poštovala te glasove”, kaže Šejna za Glas Amerike.

Tramp se “udvara” crnim biračima, čestro se pozivajući na svoje nevolje sa zakonom.

“Onda su podigli optužnicu protiv mene po treći put, pa četvrti put. A mnogi kažu da je to razlog zašto me crnci vole, jer je i njima naneta velika šteta i bili su žrtva diskriminacije. Svi ste videli moje policijske fotografije. A znate kome su se dopale više nego ikome? Crnoj populaciji. To je neverovatno.”

Bivši predsednik je dodao nekadašnje rivale svom izbornom timu. Među njima je američki senator i bivši predsednički kandidat Tim Skot. On smatra da bi buduća Trampova administracija bila dobra za glasače, njihove finansije i bezbednost njihove dece.

Iz Trampovog izbornog štaba saopšteno je za Glas Amerike: “Crni glasači i Hispanci kao i svi Amerikanci sada žive gore nego za vreme predsednika Trampa – mnogo gore – i svaka anketa odražava tu realnost.”

Dejna Vilijams, dekanka Univerziteta Hauard, se ne slaže sa tim.

“Mislim da kredibilni anketari i dalje imaju problem sa anketiranjem crnih birača. Jer ogromnu razliku pravi to da li znate koja pitanja da postavite i gde da odete da uradite anketu. Dobićete veoma različite odgovore ako odete u neku crnačku crkvu ili univerzitet.”

Predsednik Bajden nastavlja da se obraća crnačkim glasačima. Protekle nedelje je govorio pred crncima, diplomcima fakulteta koji je pohađao lider borbe za građanska prava Martin Luter King Junior. Ali postavlja se pitanje da li su ti skupovi dovoljni da vrate glasove crnaca? Do izbora je ostalo manje od šest meseci.

XS
SM
MD
LG