Linkovi

Za demokrate jedan od najuspješnijih predsjednika, za republikance nepodoban za taj položaj


Podrška predsjedniku Džou Bajdenu ispred Bijele kuće (Foto: AP/Alex Brandon)
Podrška predsjedniku Džou Bajdenu ispred Bijele kuće (Foto: AP/Alex Brandon)

Američki predsjednik Džo Bajden u nedelju je odustao od predsjedničke kandidature za drugi mandat u Bijeloj kući. U pismu objavljenom na društvenoj mreži "Eks" naveo je da će ostati na položaju predsjednika do kraja mandata, a da će se zemlji obratiti tokom nedelje.

Podržao je potpredsjednicu Kamalu Haris za predsjedničku kandidatkinju.

Brzo su usliijedile brojne reakcije. Bivši predsjednik Donald Tramp je u telefonskom razgovoru za CNN, nekoliko minuta nakon Bajdenove objave, ocijenio da je Bajden bio najgori predsjednik u istoriji i da misli da će lakše pobijediti Haris nego što bi to bio slučaj da je Bajden ostao u trci.

Na svojoj društvenoj mreži je naveo da "pokvareni Džo Bajden nije podoban da se kandiduje za predsjednika i nije podoban da bude na tom položaju".

"Svi oko njega, uključujući njegovog ljekara i medije, znali su da nije sposoban da bude predsjednik, i nije bio", napisao je Tramp na platformi "Truth Social".

"Ako Džo Bajden okonča kampanju za reizbor, kako može da oprravda ostanak na položaju predsjednika", tvitovao je uoči Bajdenove odluke republikanski kandidat za potpredsjednika Džej Di Vens.

Trampova kampanja odmah je počela napade na Kamalu Haris, tvrdeći da će ona biti "gora" za Amerikance od Bajdena za kojeg je navela da je "opasan" za zemlju.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer poručio je da je Bajden izvanredan predsjednik, lider i ljudsko biće.

"Njegova odluka naravno nije bila laka, ali je ponovo na prvo mjesto stavio svoju zemlju, stranku i našu budućnost", naveo je Šumer u saopštenju.

Lider demokratske manjine u Predstavničkom domu Hakim Džefris takođe je poručio da je Bajden jedan od "najuspješnijih i najznačajnijih lidera u američkoj istoriji".

"Za kraće od jednog mandata, spasio je zemlju od pandemije koja se dešava jednom u 100 godina, vratio ekonomiju sa ivice recesije, uveo značajne zakone za prosječne Amerikance i spasio našu demokratiju tako što je porazio glavnokomandujućeg pobunjenika", naveo je Džefris.

Bivši predsjednik Barak Obama, za vrijeme čijeg mandata je Bajden bio potpredsjednik, poručio je u saopštenju da je Bajden jedan od predsjednika koji je ostavio najviše traga. Takođe je izrazio uvjerenje da će demokratski lideri utvrditi proces iz kojeg će izaći "izvanredan kandidat".

Bivši predsjednik Bil Klinton i bivša prva dama i demokratska kandidatkinja 2016. godine Hilari Klinton zahvalili su Bajdenu na "svemu što je postigao" i podržali Haris.

Predsjedavajući Predstavničkog doma republikanac Majk Džonson pozvao je Bajdena da podnese ostavku na položaj predsjednika.

“Ako Džo Bajden nije podoban da se kandiduje za predsjednika, onda nije podoban da služi kao predsjednik. Mora odmah da podnese ostavku na položaj. 5. novembar ne može dovoljno brzo da dođe", naveo je Džonson u saopštenju.

Slično je poručila i jedna od vodećih republikanki u donjem domu Kongresa, Elis Stefanik.

Pojedini republikanci zatražili su od Bajdenovog kabineta da smijeni predsjednika pozivajući se na 25. amandman američkog Ustava. Malo je vjerovatno da će se to dogoditi s obzirom na to da su u kabinetu zvaničnici koje je Bajden imenovao.

Međutim, dvoje umjerenih republikanskih senatora - Liza Murkovski sa Aljaske i Mit Romni iz Jute - poručili su da poštuju Bajdenovu odluku i da je ona u najboljem interesu zemlje.

Trampov sin Donald Tramp mlađi na Eksu je naveo da je Haris liberalnija i manje kompetentna od Bajdena, da je bila zadužena za pogranična pitanja i da se na granici dogodila "najgora invazija imigranata".

Bajdena su podržali guverneri Kalifornije i Mičigena Gevin Njusom i Grečen Vitmer, koji su se ranije pominjali kao mogući predsjednički kandidati umjesto Bajdena.

Njusom je na Eksu naveo da je Bajden lider koji je "postigao nevjerovatne rezultate za sve Amerikance".

"Moj posao na ovim izborima ostaće isti: da uradim sve da se izaberu demokrate i zaustavi Donald Tramp", poručila je Vitmer na Eksu.

Bajdena su pozdravili i članovi njegovog kabineta, koji je ocijenili da je ostvario istorijske uspjehe. Državni sekretar Entoni Blinken poručio je da mu je životna čast što je radio za Bajdena protekle 22 godine.

Šef Pentagona Lojd Ostin naveo je u saopštenju da je Bajden "obezbijedio mjesto u američkoj istoriji kao jedan od najvećih predsjednika kada je riječ o spoljnoj politici".

Ispred Bijele kuće su se u nedelju veče okupile desetine graađana, uzvikujući "Hvala ti Džo".

Nezavisni predsjednički kandidat Robert F. Kenedi pohvalio je Bajdenovu "dugu karijeru u javnoj službi" i poručio da je tokom nje pokazao " izvanredno ponašanje i empatiju".

Kenedi je na konferenciji za novinare zatim održao svoj tradicionalni predizborni govor, u kojem je dvije stranke optužio da su im prioritet interesi korporacija.

Svjetski lideri pozdravljaju Bajdena

Oglasili su se i pojedini strani lideri. Poljski premijer Donald Tusk poručio je na Eksu da je Bajden "mnogo puta donio teške odluke koje su učinile Poljsku, Ameriku i svijet bezbjednijim, i demokratiju i slobodu snažnijim".

"Znam da ste se vodili istim principima kada se objavili najnoviju odluku. Možda najtežu u životu", napisao je Tusk.

Njemački kancelar Olaf Šolc ocijenio je da je Bajden postigao mnogo za "svoju zemlju, Evropu i svijet".

"Zahvaljujući njemu, transatlantska saradnja je bliska, NATO snažan i Amerika dobar i pouzdan paretner za nas. Njegova odluka da se ne kandiduje ponovo zaslužuje priznanje", naveo je Šolc.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da poštuje Bajdenovu "snažnu" odluku i da mu je zahvalan na "nepopustljivoj" podršci Ukrajini.

Kanadski premijer Džastin Trudo nazvao je Bajdena "izvanrednim čovjekom" i partnerom Kanađana.

Izraelski predsjednik Isak Hercog zahvalio je Bajdenu na podršci Izraelu, a australijski premijer Entoni Albaneze na liderstvu.

Britanski premijer Kir Starmer naveo je da poštuje odluku američkog lidera i da je Bajden donio odluku za koju vjeruje da je u najboljem interesu "američkog naroda".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov pozvao je Ruse "da prate što će se dogoditi" na američkim izborima u novembru, nakon što se Bajden povukao iz trke.

Prema tabloidu Life.ru, bliskom Kremlju, Peskov je rekao da "ima još četiri mjeseca do izbora" i da je to "dug period, tokom kojeg mnogo može da se promijeni".

XS
SM
MD
LG