Linkovi

Tramp pooštrava retoriku i politiku prema Kini


Predsednik na konferenciji za novinare u Beloj kući
Predsednik na konferenciji za novinare u Beloj kući

U momentu rastućih tenzija između Pekinga i Vašingtona, predsednik Donald Tramp ocenio je da uspon Kine nije pozitivan po SAD. Tramp je potpisao Akt o autonomiji Hong Konga i uredbu kojom se ukida preferencijalni trgovinski status za Hong Kong.

"Hong Kong će sada biti tretiran na isti način kao Kina", rekao je američki predsednik.

Uredbom se uvode sankcije pojedincina, kompanijama, finansijskim institucijama povezanim sa Kinom, a podrazumeva da više neće biti izvoza američke tehnologije u Kinu. To je stiglo kao odgovor na nove kineske sankcije uvedene američkim državljanima.

Predsednik Tramp je rekao da ne planira razgovor sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom.

Tramp je dobar deo konferencije za novinare u Beloj kući posvetio svom demokratskom rivalu Džou Bajdenu kojeg je okrivio za greške u politici sa Kinom.

"Donald Tramp je zauzet pisanjem svoje jadne istorije sa Kinom, ali ne može da sakrije svoj učinak - a to su loši dogovori sa Kinom i to što je Kina na prvom, a Amerika na poslednjem mestu", odgovorili su iz Bajdenove kampanje.

Zbog pandemije koroanvirusa koja je pogodila ekonomiju, Tramp svoj fokus i dalje stavlja na Kinu - gde je infekcija i počela.

"Smatramo Kinu u potpunosti odgovornom za to što je sakrila virus, a onda ga pustila u svet", kaže predsednik SAD.

Zek Kuper iz organizacije Ameriken Entrerprajz kaže da bi Tramp mogao da povuče SAD iz trgoivinskog sporazuma sa Kinom jer su izbori u novembru sve bliže, i da zato pooštrava retoriku prema Pekingu.

"Ali ne znam da li će ići do kraja i koliko će to pogoditi tržište. Postoje loše strane toga što je Kina tako veliko pitanje u kampanji", kaže Kuper a Glas Amerike.

Državni sekretar Majk Pompeo je ranije izdao saopštenje u kojem kaže da su kineske pretenzije na teritorije u Južnom kineskom moru potpuno nezakonite. Kineska ambasada u Vašingtonu je odgovorila da "SAD žele da se mešaju u svako more na svetu", a portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Lijan rekao je da Kina nikada nije želela da gradi svoje carstvo u Južnom kineskom moru.

Trampova administracija je takođe pritiskala zemlje saveznice da prekinu saradnju u razvoju 5G mreže sa kineskom kompanijom Huavej, što je u utorak uradila Velika Britanija.

XS
SM
MD
LG