Linkovi

Izmijenjena optužnica protiv Trampa u slučaju podrivanja izbora


Specijalni tužilac Džek Smit i republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp (Foto: Mandel NGAN and JEFF KOWALSKY / AFP)
Specijalni tužilac Džek Smit i republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp (Foto: Mandel NGAN and JEFF KOWALSKY / AFP)

Specijalni tužilac Džek Smit u utorak je podnio novu optužnicu protiv Donalda Trampa zbog napora da preinači rezultat predsjedničkih izbora 2020. godine.

Izmijenjena optužnica sadrži iste četiri krivične optužbe kao i prvobitna, ali je uzeta u obzir presuda Vrhovnog suda da bivši predsjednici imaju široki imunitet od krivičnog gonjenja, prenosi agencija Rojters. U ovoj optužnici, kao i prvobitnoj, Tramp se tereti za zavjeru da spriječi potvrdu izborne pobjede predsjednika Džoa Bajdena.

Tužioci su u izmijenjenoj optužnici usredsređeni na Trampovu ulogu kao predsjedničkog kandidata u periodu obuhvaćenom optužbama, a ne predsjednika.

Vrhovni sud je 1. jula presudio da Tramp ne može biti krivično gonjen za poteze koji potpadaju pod predsjednička ustavna ovlašćenja.

Izmijenjena optužnica više ne sadrži optužbe da je Tramp pokušavao da izvrši pritisak na Sekretarijat za pravosuđe, u okviru napora da poništi svoj izborni poraz. Zadržane su međutim optužbe da je Tramp vršio pritisak na tadašnjeg potpredsjednika Majka Pensa da tokom predsjedavanja procesom potvrde izbora u Kongresu, odbaci elektorske glasove iz ključnih država u kojima je Tramp izgubio.

"Optuženi nije imao zvanične odgovornosti povezane sa procesom potvrde (rezultata izbora), ali je kao kandidat bio lično zainteresovan da bude proglašen za pobjednika", navodi se u optužnici.

Tokom procesa potvrde izbornog rezultata 6. januara 2021. godine, Trampove pristalice nasilno su upale u Kongres da to pokušaju da spriječe. To je i dalje dio slučaja protiv Trampa.

Tramp je na svojoj mreži poručio da bi zbog presude Vrhovnog suda cijeli slučaj trebalo da bude odbačen.

"Smit je izmijenio isti slučaj da bi zaobišao odluku Vrhovnog suda", napisao je Tramp koji se izjasnio da nije kriv za prvobitne optužbe i slučaj, kao i ostale koji se vode protiv njega, odbacio kao politički motivisane pokušaje da se spriječi njegov povratak na vlast.

Sutkinja okružnog suda u Vašingtonu bi narednih nedelja trebalo da odluči koji aspekti optužnice moraju biti odbačeni posle odluke Vrhovnog suda.

Tramp je ponovo predsjednički kandidat republikanaca, ovog puta u trci sa potpredsjednicom Kamalom Haris koja prema anketama ima manju prednost na nacionalnom nivou. Izbori se održavaju 5. novembra.

Slučaj je predstavljen novoj velikoj poroti, koja nije saslušala dokaze iz prvobitne optužnice, saopštio je portparol Sekretarijata za pravosuđe.

Nova verzija optužnice oslanja se na ključne iskaze i dokaze koje su pružili svjedoci uglavnom van federalne vlade.

Tramp je u maju, na suđenju u Njujorku, proglašen krivim za falsifikovanje dokumenata da bi prikrio isplate jednoj porno zvijezdi. Kazna u tom slučaju bi trebalo da bude izrečena 18. septembra, mada je Tramp od sudije zatražio da to odloži do poslije izbora.

XS
SM
MD
LG