Linkovi

Tramp govorio na kraju suđenja u Njujorku, tvrdio da nije uradio ništa pogrešno


Bivši predsjednik SAD Donald Tramp u sudnici u Njujorku (Foto: Charly TRIBALLEAU / POOL / AFP)
Bivši predsjednik SAD Donald Tramp u sudnici u Njujorku (Foto: Charly TRIBALLEAU / POOL / AFP)

Bivši američki predsjednik Donald Tramp, kojem je bilo zabranjeno da sam iznosi završne argumente u svoju odbranu, ipak je u četvrtak iskoristio priliku da govori u sudu na kraju civilnog suđenja u Njujorku.

U šestominutnom obraćanju je iznio niz žestokih kritika, prije nego što ga je sudija prekinuo. Tramp je govorio dok je sudija pokušao da utvrdi da li bi bivši predsjednik poštovao pravila, kojima se od njega zahtijevalo da se u obraćanju usredsredi na pitanja vezana za suđenje. Međutim, Tramp se usprotivio sudiji i jednostavno krenuo da govori.

"Imamo situaciju gdje sam ja nevin. Progoni me neko ko se kandiduje za položaj...Nisam uradio ništa pogrešno. Trebalo bi da mi plate...Ja sam prevaren. Ja", rekao je bivši predsjednik, i zatim optužio sudiju da ga ne sluša.

"Znam da vam je ovo dosadno", naveo je i dodao: "Vi imate vašu agendu. Razumem da niste u stanju da slušate više od jednog minuta".

Sudija Artur Engoron - koji je prethodno odbacio Trampov zahtjev da na suđenju sam iznese završne argumente - prvobitno je pustio bivšeg predsjednika da govori gotovo neometano, nakon čega ga je prekinuo i sazvao pauzu za ručak.

Trampu se sudi po optužnici njujorške tužiteljke da je preuveličavao svoje bogastvo, u finansijskim dokumentima koja je davao bankama, osiguravajućim kompanijama i drugima. Po dolasku u sudnicu, ponovio je da je suđenje "lov na vještice" i političko miješanje "na najvišem nivou".

“Četrdesetčetiri dana suđenja - ni jedan svjedok nije došao u ovu sudnicu i rekao da je bilo prevare. Ovaj cijeli slučaj je izmišljena tvrdnja da bi se promovisala politička agenda. Bilo je saopštenja i iznošenja stavova, ali ne i dokaza", rekao je u završnim argumentima Trampov advokat Kristofer Kise.

Tramp je priznao da je davao netačne procjene imovine, tokom svjedočenja u novembru. Međutim, njegov advokat tvrdio je u četvrtak da je to bilo bezopasno i da su banke i osiguravajuće kompanije koji su radili sa Trampovom organizacijom i dalje profitirale, te da su željeli da posluju sa Trampom čak iako je njegovo bogastvo bilo manje.

Sudija je doveo u pitanje argument da Tramp zbog toga ne bi trebalo da bude kažnjen.

"Ne mora da postoje dokazi da je pričinjena šteta nekoj trećoj strani", rekao je Engoron, koji je takođe naveo da svjedoka odbrane nije smatrao kredibilnim.

Kevin Volas, advokat iz kancelarije njujorške tužiteljke, je u završnim argumentima rekao da je Trampova kompanija objavljivala lažne finansijske izveštaje svake godine, od 2011. do 2021. godine.

"Prevara je bila centralni dio aktivnosti Trampove organizacije.", rekao je Volas.

Drugi advokat dražve, Endrju Ejmer, rekao je da Trampovi finanijski izvještaji prije nego što je inaugurisan za predsjednika jasno pokazuju da je on bio odgovoran za njihov sadržaj.

Uoči suđenja, vlasti su odgovorile na prijetnju bombom u kući sudije Engorona. Sudski zvaničnici saopštili su da su da je Engoronu zaprijećeno u njegovom domu na Long Ajlendu. Sudija nije pominjao incident na početku suđenja.

Tramp, favorit za osvajanje republikanske predsjedničke nominacije, više puta je žestoko kritikovao Engorona na društvenim mrežama. U srijedu veče ga je optužio da blisko sarađuje glavnom tužiteljkom Njujorka "da ga prevare".

Prije početka suđenja, policija je odgovorila na incident u Engoronovom domu, ali ništa sumnjivo nije pronađeno na toj lokaciji.

Lažnja prijetnja bombom uslijedila je nekoliko dana nakon što je lažno prijavljena pucnjava u kući sutkinje koja vodi slučaj protiv Trampa u prijestonici Vašingtonu. Proteklih dana je bilo prijavljeno više lažnih vanrednih situacija u kućama američkih zvaničnika.

Engoron je u srijedu odbacio neuobičajeni plan bivšeg predsjednika da u sudnici sam iznese završni argument, nakon što Trampovi advokati nisu pristali na zahtjev sudije da se Tramp u obraćanju drži samo "važnih" stvari. Sudija je upozorio da Tramp ne može da "drži politički govor" ili iskoristi priliku da kritikuje sudiju i njegove saradnike.

Tramp je u četvrtak rekao da mu sudija ne dozvoljava da iznosi argumente zato što će "govoriti o stvarima koje on ne želi da čuje". Ocijenio je da je riječ o političkom miješanju.

"Ovaj slučaj nikada nije trebalo da bude pokrenut", rekao je Tramp.

Glavna tužiteljka Njujorka Letiša Džejms, demokrata, želi da sudija nametne kazne od 370 miliona dolara i da Trampu zabrani da posluje sa nekretninama u Njujorku. Tramp tvrdi da nije uradio ništa nezakonito, da nije lagao o svom bogastvu i da je žrtva političkog progona.

Tramp će i dalje prisustvovati suđenju, uprkos smrti tašte Amalije Knavs i početka sezone stranačkih izbora, u Ajovi 15. januara.

Od početka suđenja 2. oktobra, Tramp je devet puta lično išao u sud, da bi pratio suđenje, svjedočio i žalio se pred TV kamerama o slučaju koji naziva "lovom na vještice i sramotom".

Sporio se sa Engoronom i tužiocima tokom troiposatnog svjedočenja u novembru i uvedena mu je djelimična zabrana komentarisanja slučaja u javnosti, nakon što je na društvenim mrežama napadao jednog sudskog saradnika.

Engoron bi presudu trebalo da donese kasnije, bez porote. Već je u septembru presudio da Tramp može da odgovara za prevaru, nakon čega je preostalo da donese odluku o tome kolika bi kazna trebalo da bude izrečena bivšem predsjedniku.

Tramp je u utorak bio u sudnici u Vašingtonu, da bi pratio raspravu pred apelacionim sudom o tome da li ima imunitet od tužbi da je planirao da poništi rezultat izbora 2020. godine. To je jedan od četiri krivična slučaja koji se vode protiv njega. Tramp se izjasnio da nije kriv.

„Ići ću na sva svoja suđenja“, rekao je Tramp na konferenciji za novinare u jednoj od zgrada koje poseduje. „Ovo je njihov novi oblik varanja". Pristalice su uzvikivale njegovo ime dok je odlazio.

XS
SM
MD
LG