Linkovi

Tramp upozorava na "haos" u Americi, sudije skeptične da ima imunitet od krivičnog gonjenja


Trump Capitol Riot
Trump Capitol Riot

Pošto se Donald Tramp pojavio prvi put posle nekoliko meseci, sudije federalnog apelacionog suda u Vašingtonu izrazile su u utorak veliku dozu skepticizma da bivši predsednik ima imunitet od krivičnog gonjenja po optužbama da je planirao da poništi rezultate izbora 2020.

Veće od troje sudija je takođe postavilo pitanje da li imaju nadležnost da razmotre žalbu u ovom trenutku u slučaju, što je povećalo izglede da bi Trampov napor mogao biti odbačen.

Posle ročišta, Tramp je upozorio da bi njegovo krivično gonjenje kao bivšeg predsednika dovelo do "haosa" u Sjedinjenim Državama.

Tramp je, govoreći nakon što je sud čuo njegovu tvrdnju da bi trebalo da ima imunitet od krivičnog gonjenja, rekao da bi suđenje otvorilo "Pandorinu kutiju". „Veoma je nepravedno kada političkog protivnika goni (Ministarstvo pravde)“ predsednika Džoa Bajdena, verovatnog izbornog rivala", rekao je Tramp. "Oni osećaju da je to način na koji će pokušati da pobede. A to ne ide tako. To će biti haos u zemlji."

Tokom dugih rasprava, sudije su u više navrata vršile pritisak na Trampovog advokata Džona Zauera da brani tvrdnje da je njegov klijent zaštićen od krivičnih prijava za dela za koja kaže da spadaju u njegove zvanične dužnosti predsednika.

Taj argument je prošlog meseca odbacio sudija nižeg suda koji je nadgledao slučaj protiv Trampa, a žalbene sudije su u svojim pitanjima sugerisale da su i oni sumnjivi da su očevi osnivači SAD predvideli apsolutni imunitet za predsednike pošto napuste funkciju.

"Kažete da predsednik može da prodaje pomilovanja, prodaje vojne tajne, kaže specijalnim vojnim snagama (SEAL Team Six ) da ubiju političkog rivala", upitala je sutkinja Florens Pan Trampovog advokata.

„Mislim da je paradoksalno reći da mu njegova ustavna dužnost da vodi računa da se zakoni verno sprovode dozvoljava da prekrši krivični zakon“, rekla je sutkinja Karen LeKraft Henderson, imenovana za bivšeg predsednika Džordža Buša starijeg.

Policija ispred zgrade suda u Vašingtonu (Foto: VOA)
Policija ispred zgrade suda u Vašingtonu (Foto: VOA)

Trampov advokat Zauer je rekao da je predsednički imunitet očigledno zahtev koji treba da se preispita pre suđenja i takođe je napomenuo da tim specijalnog tužioca Džeka Smita nije osporio nadležnost suda.

„Odobravanje krivičnog gonjenja predsednika za službena dela otvorilo bi Pandorinu kutiju iz koje se ova nacija možda nikada neće oporaviti“, rekao je Džon Zauer, Trampov advokat, tvrdeći da bi predsednici mogli biti krivično gonjeni zbog davanja „lažnih informacija“ Kongresu da bi ušli u rat ili za odobravanje udara bespilotnih letelica usmerenih na građane SAD u inostranstvu.

Kasnije je dodao: „Ako predsednik mora da pogleda preko svog ramena ili njenog ramena svaki put kada mora da donese kontroverznu odluku i pita se da li ću 'nakon što odem sa funkcije, ići u zatvor zbog ovoga kada moji politički protivnici preuzmu vlast “ to neizbežno umanjuje sposobnost predsednika.”

Sutkinja Pan, koju je imenovao Bajden, rekla je Zaueru da njegov tim priznaje da bivši predsednici mogu da budu krivično gonjeni za službena dela ako ih Senat opozove i osudi. Ona je sugerisala da to šteti njegovim tvrdnjama o apsolutnom imunitetu, rekavši Zaueru da „kada priznate da se predsednici mogu krivično goniti pod nekim okolnostima, vaš argument o podeli vlasti nestaje.

Ispred i oko suda su prisutne policijske snage, a okupio se i manji broj pristalica bivšeg američkog predsednika.

Pristalica Donalda Trampa (Foto: VOA)
Pristalica Donalda Trampa (Foto: VOA)

Ishod ovog slučaja će imati ogromne posledice kako za veliki krivični postupak protiv Trampa, tako i za šire i pravno, do sada nerazmotreno, pitanje da li bivši predsednik može da bude krivično gonjen za dela počinjena u Beloj kući. To će takođe verovatno postaviti teren za dalje žalbe pred Vrhovnim sudom SAD, koji je prošlog meseca odbio zahtev za razmatranje, ali bi ipak mogao da se uključi kasnije.

Kolona vozila u kojem je Donald Tramp stiže u sud (Foto: AP/Jose Luis Magana)
Kolona vozila u kojem je Donald Tramp stiže u sud (Foto: AP/Jose Luis Magana)

Brza odluka je ključna za specijalnog tužioca Džeka Smita i njegov tim, koji žele da slučaj - koji je sada pauziran do žalbe - dođe na suđenje pre novembarskih izbora.

Ali Trampovi advokati, pored toga što traže da se slučaj odbaci, nadaju se da će imati koristi od dugotrajnog žalbenog procesa koji bi mogao da odloži suđenje daleko posle zakazanog datuma početka - 4. marta, a možda čak i posle izbora.

Osim osnovanosti argumenata, sudije su krenule u ispitivanje Trampovog advokata o tome da li sud ima nadležnost da razmatra žalbu u ovom trenutku.

Smitov tim je takođe rekao da želi da sud sada odluči o slučaju i tvrdi da predsednici nemaju pravo na apsolutni imunitet i da su, u svakom slučaju, dela za koja se Tramp navodi u optužnici – uključujući namere da angažuje lažne birače u državama u kojima je pobedio Bajden i vršenje pritiska na njegovog potpredsednika Majka Pensa da odbije prebrojavanje elektorskih glasova 6. januara 2021, ne spada u zvanične dužnosti predsednika.

„Predsednik ima jedinstvenu ustavnu ulogu, ali on nije iznad zakona“, rekao je tužilac Džejms Pirs, dodajući da slučaj u kojem je bivši predsednik navodno pokušao da poništi izbore „nije mesto za priznavanje nekog novog oblika imuniteta.”

Kada je sutkinja Henderson upitala kako bi sud mogao da napiše svoje mišljenje na način koji ne otvara „kapije“ istraga protiv bivših predsednika, Pirs je rekao da ne očekuje „masovnu promenu osvetoljubivih krivičnih gonjenja od glave do pete u budućnost.”

Nije jasno koliko će brzo odlučiti veće Apelacionog suda, iako je signaliziralo da namerava da radi brzo. Američka okružna sutkinja Tanja Čutkan odbacila je argumente o imunitetu, presudivši 1. decembra da to što je neko bio predsednik ne predstavlja „propusnicu za izlazak iz zatvora“.

Trampovi advokati su uložili žalbu na tu odluku, ali Smitov tim, odlučan da slučaj održi po planu, pokušao je da preskoči žalbeni sud tražeći od Vrhovnog suda da ubrza pitanje imuniteta. Sudije su odbile da se umešaju.

Tramp je stvorio veliku prednost nad rivalima za stranačku predsedničku nominaciju od kada je objavljena prva krivična prijava protiv njega prošlog marta, a očekuje se da će lako pobediti na stranačkim skupovima u ponedeljak u Ajovi.

Bivši predsednici uživaju širok imunitet od tužbi za radnje preduzete u okviru njihovih zvaničnih dužnosti u Beloj kući. Ali pošto nijedan bivši predsednik pre Trampa nikada nije bio optužen, sudovi se nikada ranije nisu bavili pitanjem da li se ta zaštita odnosi na krivično gonjenje.

Trampovi advokati insistiraju da je tako, tvrdeći da sudovi nemaju ovlašćenja da kontrolišu zvanične akte i odluke predsednika i da krivično gonjenje njihovog klijenta predstavlja dramatičan otklon od više od dva veka američke istorije, koji bi otvorio vrata budućnosti „politički motivisanim“ slučajevima. Oni su u ponedeljak podneli sličan zahtev u još jednom krivičnom postupku protiv Trampa u Džordžiji.

Specijalni tužilac Džek Smit tvrdi da bi dodeljivanje takvog sveobuhvatnog pravnog štita budućim predsednicima dalo dozvolu da počine zločine kao što je primanje mita ili upućivanje FBI-ja da podmeće dokaze političkim protivnicima.

XS
SM
MD
LG