Linkovi

Trampov veto na prestanak učešća SAD u ratu u Jemenu


Predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp

Predsednik Donald Tramp uložio je veto na rezoulciju Kongresa da se okonča američka pomoć Saudijskoj Arabiji u ratu u Jemenu. To je drugi veto u Trampovom dosadašnjem mandatu.

Kongres je ranije izglasao povlačenje rezoulcije kojom se odobravalo učešće SAD u konfliktu u stranoj zemlji. Predstavnički dom usvojio je rezoluciju sa 247 glasova za i 175 protiv, dok je u Senatu za rezoluciju glasalo 54 senatora, dok je 46 bilo protiv.

Drugi Trampov veto bio je očekivan, a Kongres nije mogao da sakupi dve trećine glasova kako bi preglasao predsednika.

"Rezolucija je nepotrebna, opasna i teži ka tome da ukine moja ustavna ovlašćenja, dovodi u opasnost živote Amerikanaca i hrabrih vojnika, kako danas tako i ubuduće", napisao je Tramp u obrazloženju veta.

Kongres od ranije zamera Trampu bliske veze sa Saudijskom Arabijom, u pokušaju da se izoluje Iran.

​Mnogi predstavnici u Kongresu kritikovali su predsednika jer nije osudio Saudijsku Arabiju zbog ubistva novinara Džamala Kašogija, državljanina Saudijske Arabije koji je često kritikovao tamošnji režim. Kašogi je u oktobru 2018. ušao u saudijski konzulat u Istanbulu i nikada odatle nije izašao. Američke obaveštajne službe su zaključile da je saudijski princ Mohamed bih Salman umešan u to ubistvo.

SAD obezbeđuju koaliciji koju predvodi Saudijska Arabija oružje u vrednosti od nekoliko milijardi dolara kako bi se borila protiv pobunjenika u Jemenu koje podržava Iran.

XS
SM
MD
LG