Linkovi

Erdogan u Beogradu: "Zlatno doba" u odnosima dve zemlje, najavljena jača saradnja u namenskoj industriji


 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (Andrej ISAKOVIC / AFP)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (Andrej ISAKOVIC / AFP)

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, izjavio je u petak da su odnosi dve zemlje takvi da može da kaže da je to "zlatno doba", a zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem najavio je pojačanu vojnu saradnju.

Erdogan je rekao da mogućnosti koje Turska ima u domenu proizvodnje dronova mogle bi da budu jedna od osnova saradnje namenske industrije dve zemlje.

"Što se tiče zajedničkih koraka u domenu namenske industrije, Srbija ima određene kapacitete i mi imamo određene kapacitete. Kao prijateljske zemlje naše kapacitete možemo zajedno da razvijamo. Ima ljudi u svetu koji bi blagonaklono gledali na tu saradnju, ali i onih kojima se neće sviđati. To je prirodno. Ali ove odluke treba da donosimo samostalno sa našim saradnicima", poručio je.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Erdogan je rekao da se saradnja dve zemlje na tom planu stalno unapređuje.

"U poslednje dve godine naša trgovinska razmena dostigla je 2 milijarde dolara. Investicije koje imamo u Srbiji premašuju 400 miliona dolara, a zapošljavamo oko 96.000 ljudi", rekao je.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su Srbija i Turska imaju odlične ekonomske odnose, a da je trgovinska razmena u odnosu na pre nekoliko godina usedmostručena, kao i da se nada da će do kraja godine ona iznositi 2,6 milijardi evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (AP Photo/Darko Vojinovic)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (AP Photo/Darko Vojinovic)

Turski predsednik je rekao da je sa predsednikom Srbije razmenio mišljenje o globalnim temama, ali i situacije na Bliskom istoku i u regionu.

"Podvukli smo značaj mira i stabilnosti na Balkanu i jako je važno imati zdrav razum u pristupu kada je reč o tenzijama između Srbije i Kosova. Još jednom smo potvrdili našu rešenost da zaštitimo stabilnost u Bosni i Hercegovini, jer je BiH politički vrlo ranjiva i to treba promeniti što pre. Mislim da će Srbija imati u tome konstruktivnu ulogu", rekao je Erdogan.

"Sve ovo o čemu govorimo, povećanje trgovinske razmene, povećanje razmene u sferi usluga, ekonomski napredak - sve to je moguće samo kada imate mir i kada imate stabilnost. U skladu s tim ćemo pokušati da širimo i pokazujemo nešto drugačije signale i prema BiH i obrnuto jer želimo da garantujemo sigurnost i mir onima koji dolaze posle nas. Turska je najveći igrač na Balkanu i očekujemo njihovu podršku u svim tim procesima", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je ponovio da Srbija podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali i integritet Republike Srpske unutar BiH.

Srbija i Turska potpisale su i 11 različitih sporazuma i memoranduma o međusobnoj saradnji.

Ispred Palate Srbija prethodno je priređena svečana ceremonija uz intoniranje himni dve zemlje i smotra garde Vojske Srbije, posle čega je usledio sastanak dvojice predsednika i sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske.

Predsednik Turske u poseti Beogradu (TURKISH PRESIDENCY PRESS OFFICE / AFP)
Predsednik Turske u poseti Beogradu (TURKISH PRESIDENCY PRESS OFFICE / AFP)

Predsednik Srbije je ranije saopštio da je Erdoganova poseta za Srbiju uvek velika čast, a posebno u vremenu u kojem je globalna scena obeležena izazovima, kako političkim, tako i ekonomskim, što dodatno naglašava njen značaj.

"Na političkom planu, ova poseta daje zamah jačanju odnosa između naše dve zemlje, čime doprinosi stabilnosti na Zapadnom Balkanu, regionu koji je neretko kroz istoriju bivao opterećen sukobima i napetostima, željan mira i istinskog prosperiteta. Turska i Srbija imaju dugu istoriju saradnje, a upravo ovakvi susreti pružaju priliku za produbljivanje tih veza, posebno u oblasti bezbednosti i ekonomije", objavljeno je na Instagram nalogu predsednika Srbije.

Navodi se da je ekonomija još jedan od ključnih aspekata ove posete.

"Turska je jedan od najvažnijih investitora u Srbiji, a razgovaraćemo o novim projektima i ulaganjima, infrastrukturnim projektima, energetici i trgovinskoj razmeni, što je od ogromnog značaja za našu zemlju, posebno u ovim teškim globalnim ekonomskim prilikama", dodaje se.

"Zato je ova poseta važna za nas, jer predstavlja značajan korak ka jačanju bilateralnih veza u izazovnim vremenima, jačajući platformu za budući dijalog i saradnju, kao ključnih faktora za mir i stabilnost na Balkanu", zaključuje se u objavi.

Dvojica predsednika će učestvovati i na biznis forumu Srbija - Turska, koji će okupiti predstavnike kompanija iz sektora saobraćaja i infrastrukture, energetike, turizma, finansija i tekstilne industrije.

Erdogan je u četvrtak uveče stigao u Beograd, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je predsednik Srbije.

"Dobro došli u Srbiju, dragi prijatelju. Vaša ponovna poseta je još jedna prilika za dalje jačanje naših prijateljskih odnosa i saradnje. Verujem da ćemo tokom vašeg boravka u Beogradu zajedno raditi na unapređenju ekonomskih, kulturnih i političkih veza između naših zemalja", napisao je Vučić na Instagramu.

Erdogan je u Beograd došao iz Tirane, gde je prisustvovao otvaranju džamije Namazgah, čiju je izgradnju finansirala Turska.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencije Fonet.
XS
SM
MD
LG