Linkovi

Erdogan: Turska bi mogla da uđe u Izrael da pomogne Palestincima


Arhiva - Turski predsednik Tajip Erdogan govori tokom konferencije za štampu u Ankari, 3. juna 2023.
Arhiva - Turski predsednik Tajip Erdogan govori tokom konferencije za štampu u Ankari, 3. juna 2023.

Predsednik Tajip Rečep Erdogan rekao je u nedelju da bi Turska mogla ući u Izrael kao što je to činila u prošlosti u Libiji i Nagorno-Karabahu, iako nije precizirao kakvu intervenciju predlaže.

Erdogan, koji je bio žestoki kritičar ofanzive Izraela u Gazi protiv Hamasa, počeo je da raspravlja o tom ratu tokom govora u kojem je hvalio odbrambenu industriju svoje zemlje.

"Moramo biti veoma jaki kako Izrael ne bi mogao da uradi ove besmislene stvari Palestini. Baš kao što smo ušli u Karabah, kao što smo ušli u Libiju, mogli bismo da uradimo slično njima", rekao je Erdogan na sastanku svoje vladajuće AK Partije u svom rodnom gradu Rize.

"Ne postoji razlog zašto to ne možemo da uradimo... Moramo biti jaki da bismo mogli da preduzmemo ove korake", dodao je Erdogan u televizijskom obraćanju.

Predstavnici AK Partije nisu odgovarali na pozive u kojima se tražilo više detalja o Erdoganovim komentarima. Izrael nije odmah dao nikakav komentar.

Čini se da e predsednik mislio na minule akcije Turske.

Turska je 2020. poslala vojno osoblje u Libiju kao podršku Vladi nacionalnog jedinstva Libije koju su priznale Ujedinjene nacije.

Libijskog premijera Abdulhamida al-Dbeibaha, koji je na čelu Vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju, podržava Turska.

Turska je negirala bilo kakvu direktnu ulogu u vojnim operacijama Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu, ali je prošle godine saopštila da koristi "sva sredstva", uključujući vojnu obuku i modernizaciju, kako bi podržala svog bliskog saveznika.

XS
SM
MD
LG