Linkovi

Ugovor o izgradnji solarnih elektrana pomak ka energetskoj nezavisnosti Srbije


Solarna elektrana u Indiji (Foto: AFP /Punit PARANJPE)
Solarna elektrana u Indiji (Foto: AFP /Punit PARANJPE)

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović i generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković potpisali su ugovor za realizaciju projekta izgradnje samobalansiranih solarnih elektrana u Srbiji sa konzorcijumom kompanija Hjundai inženjeringa i UGT Rinjuvabls (UGTR) .

Njime se predviđa izgradnja bez upravljanja i održavanja samobalansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije na teritorijama opština Negotin, Zaječar, Odžaci, Lebane, Leskovac i Bujanovac.

Potpisivanju su prisustvovali ambasador Sjedinjenih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil, otpravnik poslova Ambasade Južne Koreje Đang Vu Li i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je kazao da će izgradnjom solarnih elektrana Srbija biti u mogućnosti da godišnje proizvede oko 1,6 do 1,8 teravata struje, te da je to količina koju svake godine mora da uveze i to u trenucima kada je električna energija najskuplja.

Vučić je rekao da Srbija svake godine potroši oko 30 teravata struje, ali da se 4 teravata izgube zbog loše distributivne mreže, zbog čega je potpisivanje sporazuma ocenio posebno važnim jer će se nadomestiti nedostaci.

"Izgradnjom solarnih elektrana država osigurava da za 30 godina uštedi 3,6 milijardi evra po današnjim cenama struje, odnosno 120 miliona evra godišnje. Ovo je posebno važno jer se radi o zelenoj energiji i zato što ćete za pet godina imati katastrofu sa strujom u celom regionu. Vidimo stanje u Ukrajini, koja crpi energiju odasvuda, a ko zna šta će se tek dešavati na Bliskom istoku. Zato je ovo način da obezbedimo sebe i budućnost Srbije ", rekao je predsednik Srbije.

Ocenio je i da će Srbija takvim projektima privući dodatne investicije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije nakon potpisivanja ugovora o izgradnji 5 solarnih elektrana u Srbiji (Fonet / Milica Vučković)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije nakon potpisivanja ugovora o izgradnji 5 solarnih elektrana u Srbiji (Fonet / Milica Vučković)

Najavio je i početak razgovora o tome da Elektroprivreda Srbije otkupi deo kapaciteta vetroelektrana i da je od velikog značaja to što će se menjati procenat obnovljivih izvora energije u odnosu na ono što se dobija iz fosilnih goriva koji sada iznosi 62 na prema 38 odsto u korist fosilnih goriva.

"To će značiti zdraviju životnu sredinu, čistiji vazduh za ljude, a ne zaboravite i da će izgradnja ovih solarnih elektrana značiti i da ne plaćamo takse ili plaćamo manje takse u Evropi i na proizvodnju mnogih proizvoda, jer sve firme koje žele da izvoze u Evropu ili SAD, moraće da imaju sertifikat da su te svoje proizvode napravili koristeći zelenu energiju", rekao je Vučić.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil ocenio je da je Srbija potpisivanjem ugovora o izgradnji solarnih elektrana napravila "veliki korak ka energetskoj nezavisnosti i čistoj energiji."

''Ovo je veoma značajan dan jer je ovo ogroman doprinos i značajan razvoj za Srbiju. Nema uzbudljivije industrije na svetu od solarne - to je nešto ogromno za današnji svet, jer proizvode čistu energiju. Naša deca će se sećati ovog dana'', rekao je.

Ambasador Sjedinjenih Država Kristofer Hil na konferenciji za medije nakon potpisivanja ugovora o izgradnji 5 solarnih elektrana u Srbiji (Fonet / Milica Vučković)
Ambasador Sjedinjenih Država Kristofer Hil na konferenciji za medije nakon potpisivanja ugovora o izgradnji 5 solarnih elektrana u Srbiji (Fonet / Milica Vučković)

Direktor američke kompanije UGTR Adam Korteze rekao je da je konzorcijum izabran na javnom tenderu, dodajući da je projekat strateška investicija u energetsku budćnost Srbije.

"Srbija je lider u zelenoj energiji u regionu i verujem da je ovaj projekat prekrenica za našu kompaniju, ali i saradnju Srbije i SAD u ovom sektoru koji je posebno važan za budućnost", podvukao je Korteze.

Istakao je da američka firma UGTR ima veliko iskustvo i da je napravila ogroman napredak u oblasti solarne energije, a pohvalio je i rad Ministarstva energetike koje je, kako je dodao, vredno radilo da dođe do potpisivanja ugovora.

Otpravnik poslova Ambasade Republike Koreje u Srbiji Đang Vu Li rekao je da je potpisani ugovor prekretnica u ekonomskom partnerstvu Srbije i Južne Koreje i da je uveren da će stručnost korejskih kompanija pomoći Srbiji na putu ka energetskoj tranziciji.

"Sporazum je značajan i zbog ekonomskog rasta Srbije, ali i otvaranja novih radnih mesta", naveo je.

Direktor Hjundaji inžinjeringa Jang Song Kong ukazao je da je reč o prvom projektu te kompanije u Srbiji i da je konzorcijum izabran kao najbolji ponuđač na javnom tenderu.

"Spremni smo da kao strateški partner izgradimo grupu solarnih elektrana i prepustimo ih EPS-u. Kada one počnu sa radom, drastično će promeniti energetski portfolio Srbije i imaće ogroman značaj za energetski sektor Srbije", poručio je Kong.

Potpisivanje ugovora o izgradnji solarnih elektrana (Fonet / Milica Vučković)
Potpisivanje ugovora o izgradnji solarnih elektrana (Fonet / Milica Vučković)

Vlada Srbije usvojila je 10. oktobra Zaključak o projektu izgradnje bez upravljanja i održavanja samobalansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije u Srbiji, kao projekta od značaja za Srbiju.

Projekat obuhvata razvoj, izgradnju, puštanje u pogon, upravljanje i održavanje ovih elektroenergetskih postrojenja tokom dve godine nakon izgradnje.

Solarne elektrane sastojaće se od fotonaponskih panela, nosača solarnih panela sa sistemima za praćenje kretanja sunca, baterijskih sistema za skladištenje električne energije, kao i pripadajuće niskonaponske, srednjenaponske i visokonaponske opreme.

"Ovim projektom ostvaruju se ciljevi energetske tranzicije i ispunjavaju međunarodne obaveze, a biće eliminisana potreba za uvozom električne energije i osigurano dugoročno snabdevanje potrošača po ekonomski pristupačnim cenama", saopštila je Vlada Srbije.

Inače, Srbija i Sjedinjene Države potpisale su 18. septembra sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike i to je prvi sporazum o strateškoj saradnji uopšte između dve zemlje.

Tom prilikom je iz Stejt departmenta rečeno da će "sporazum omogućiti američkim kompanijama da više investiraju u energetski sektor u Srbiji i da će im omogućiti da se ravnopravno takmiče na tržištu, kao i da će to ojačati strateško partnerstvo između dve zemlje".

Šta posle američko-srpskog sporazuma o strateškom partnerstvu u energetici?
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

XS
SM
MD
LG