Linkovi

Rusija prošlog vikenda pokrenula najveći talas napada dronovima na Kijev


Ukrajinski vojnici koriste reflektor dok traže dronove na nebu iznad grada tokom ruskog napada, Kijev, Ukrajina, 25. novembar 2023. (Foto: REUTERS/Gleb Garanich)
Ukrajinski vojnici koriste reflektor dok traže dronove na nebu iznad grada tokom ruskog napada, Kijev, Ukrajina, 25. novembar 2023. (Foto: REUTERS/Gleb Garanich)

Rusija je tokom prošlog vikenda izvela do sada najveći napad dronovima na Ukrajinu. Kijev kaže da je uništio sve dronove osim jednog, ali su njihovi ostaci doveli do nekoliko povreda i oštećenja na zgradama.

Sirene za uzbunu čule su se u trenutku ruskog napada na ukrajinski glavni grad. Šef gradske administracije, Serhij Popko, nazvao je to “najvećim vazdušnim napadom dronovima na Kijev”. Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su oborile 74 od 75 iranskih bespilotnih letelica.

Napad je počeo u subotu, i trajao je šest sati u više talasa pri čemu je više od 17 hiljada ljudi ostalo bez struje, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo energetike.

Takođe, dogodio se na 90-tu godišnjicu Holodomora, genocida izgladnjivanjem.

Ukrajinska odbrana oborila većinu ruskih dronova iznad Kijeva
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00


Holodomor, što znači smrt od gladi, bila je kampanja koju je tokom 1932. i 1933. godine organizovao tadašnji sovjetski lider Josif Staljin, da bi preuzeo kontrolu nad ukrajinskom poljoprivredom. Procenjuje se da je, kao posledica, stradalo 3,5 do 7 miliona Ukrajinaca. Prema podacima Univerziteta Minesote, stvarni brojevi mogu biti znatno veći.

U tom kontekstu, italijanska premijerka Đorđa Meloni snimila je video poruku upućenu predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom na Dan sećanja na Holodomor.

Ona je rekla da njena vlada pozdravlja rešenost Kijeva da nastavi humanitarni program “Žitarice iz Ukrajine“, najavljujući dodatni doprinos tim naporima u iznosu od 2,2 miliona dolara. Kao deo programa, Ukrajina je u partnerstvu sa državama i donatorima iz privatnog sektora, isporučivala svoje žitarice zemljama u Africi i Aziji — koje se suočavaju sa nestašicom hrane i glađu.

Na nedavnoj sednici Saveta bezbednosti, stalni predstavnik Ukrajine u UN-u optužio je Moskvu da ponovo upotrebljava sličnu taktiku kao u ranim tridesetim godinama prošlog veka.

“Izgladnjivanje kao jedan od ruskih metoda ratovanja obuhvata razne komponente od prvog dana opšte invazije. To uključuje blokiranje ukrajinskog izvoza hrane, bombardovanje ukrajinskih luka i skladišta žitarica i postavljanje mina na ukrajinskoj plodnoj zemlji i njeno pretvaranje u ratište", rekao je Serhij Kislicja, ambasador Ukrajine u UN-u.

Posle ruskih napada dronovima, ukrajinski predsednik Zelenski i evropski lideri sastali su se u Kijevu na međunarodnom samitu o bezbednosti hrane.

Zelenski je rekao da će strani partneri obezbediti Ukrajini brodove koji će pratiti i obezbeđivati konvoje teretnih brodova iz ukrajinskih luka.

On je dodao da se njegova zemlja nada da će prevazići slabosti u vazdušnoj odbrani zahvaljujući novim isporukama od strane partnera i povećanju sopstvenih proizvodnih kapaciteta, pre nego što je još jedna sirena za uzbunu prekinula zajedničku konferenciju za novinare.

Najmanje pet civila u Kijevu je ranjeno u ruskom napadu na prestonicu, u kojem je nekoliko zgrada oštećeno od pada ostataka dronova, uključujući vrtić. Među povređenima je i 11-godišnje dete, saopštio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

XS
SM
MD
LG