Linkovi

Ukrajina napala bazu ruske mornarice kod Novorosijska


Ruska pomorska baza u Novorosijsku
Ruska pomorska baza u Novorosijsku

KIJEV - Ukrajinske pomorske bespilotne letelice napale su bazu ruske mornarice u blizini crnomorske luke Novorosijsk, glavnog čvorišta za ruski izvoz i oštetile ruski vojni brod, rekao je Rojtersu izvor iz ukrajinske obaveštajne službe.

"Ruski vojni brod Olenegorski Gornjak oštećen je tokom napada i ne može da obavlja svoje borbene zadatke", kazao je izvor.

Napad je uzrokovao privremeno zaustavljanje brodova u Novorosijsku, navodi Kaspijski naftovodni konzorcijum koji tamo upravlja naftnim terminalom i najveći je izvoznik kazahstanske sirove nafte.

Službe za vanredne situacije Novorosijska potvrdile su izveštaje o eksplozijama, javila je ruska novinska agencija RIA. Ta luka je jedna od najvećih u Crnom moru.

Sukobi u Crnom moru i susednim lukama su eskalirali otkako je Rusija odbila da produži sporazum koji omogućava bezbedan izvoz žitarica iz ukrajinskih luka.

Ruske bespilotne letelice i rakete pogodile su nekoliko ukrajinskih lučkih objekata i silosa za žito na Crnom moru.

Rusija je takođe prijavila napad ukrajinskih morskih dronova na njene ratne brodove koji su pratili civilni brod.

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je u petak ujutro 10 ukrajinskih dronova iznad Krima i potisnula još tri elektronskim protivmerama, preneo je TASS rusko ministarstvo odbrane.

XS
SM
MD
LG