Linkovi

Novi napadi dronovima, Rusi pogodili crkvu u kojoj je bio sahranjen Potemkin


Ukrajinski vojnik na liniji fronta, u regionu Donjecka, Ukrajina, 2. avgusta 2023.
Ukrajinski vojnik na liniji fronta, u regionu Donjecka, Ukrajina, 2. avgusta 2023.

U ruskom granatiranju u četvrtak oštećena je znamenita crkva u gradu Hersonu u kojoj su se nekada nalazili posmrtni ostaci poznatog komandanta iz 18. veka koji je sprovodio rusku kontrolu nad jugoistočnim delovima moderne Ukrajine i anektirao poluostrvo Krim.

Ukrajinska služba za vanredne situacije saopštila je da su četiri njena radnika ranjena u drugoj rundi granatiranja dok su se borili sa vatrom u katedrali Svete Katarine. Još četiri osobe su ranjene u prvom granatiranju, u kom je takođe pogođen trolejbus, saopštilo je generalno tužilaštvo.

Granatiranje je usledilo nakon teške štete koju je pretrpela pravoslavna katedrala u raketnom napadu prošle nedelje u Odesi i ponovo istakla rizik koji rat nosi po spomenike kulture u zemlji.

Hersonska crkva, koja datira iz 1781. godine, jedna je od najistaknutijih građevina u gradu. Mesto je u kom je bio sahranjen knez Grigorije Potemkin, miljenik ruske carice Katarine Velike.

Ostaci su uklonjeni prošle godine dok je grad još bio pod ruskom okupacijom. Ruske snage su se povukle iz Hersona prošlog novembra zbog ukrajinske kontraofanzive.

Potemkin je osmislio aneksiju Krima 1784. godine od Krimskog kanata. Njegovo ime je ušlo u popularni govor zbog priča, koje se sada dovode u pitanje, da je podigao lažna naselja pod nazivom "Potemkin sela" da bi impresionirao Katarinu tokom njenog dugog putovanja Krimom i južnim teritorijama.

Napadi dronovima

U drugom slučaju, guverner Kijevske oblasti Ruslan Kravčenko rekao je da je Rusija pokrenula talas napada dronovima na područje glavnog grada, ali da su svi oboreni i da nije bilo povređenih ili štete.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je šest ukrajinskih dronova oboreno u regionu Kaluge, oko 150 kilometara južno od Moskve, što je najnoviji incident sa dronovima koji su prodrli duboko u Rusiju. U ranijim napadima su dva puta pogođene zgrade u ruskoj prestonici u kojima su smeštena neka vladina ministarstva.

Posle skoro devet meseci ruske okupacije, ukrajinske snage su ponovo zauzele Herson u novembru prošle godine, što je označilo značajnu pobedu Ukrajine i ponižavajući poraz Kremlja.

Ukrajinsko ponovno zauzimanje Hersona momentalno je pretvorilo grad u liniju fronta na južnom pravcu, noseći sučavanje sa svakodnevnim ruskim artiljerijskim i napadima bespliotnih letelica koji su dolazili sa druge strane reke Dnjepar. Ovi nemilosrdni udari često ciljaju civilna područja, što rezultira rutinskim izveštajima o žrtvama.

Početkom juna, Herson je teško pogođen urušavanjem brane Kahovka, što je dovelo do poplava u okruzima koji se nalaze blizu obale reke i primoralo hiljade da se evakuišu.

Istovremeno, ministarstvo odbrane Velike Britanije u svom dnevnom ažuriranju o situaciji u Ukrajini u četvrtak primetilo je da je ponovni rast šiblja na ratištima južne Ukrajine verovatno jedan od faktora koji doprinosi generalno sporom napredovanju borbi u toj oblasti.

"Pretežno obradivo zemljište u zoni borbenih dejstava sada je ostavljeno nepobrano već 18 meseci, a povratak korova i šiblja ubrzava se pod toplim, vlažnim letnjim uslovima. Dodatni pokrivač pomaže u kamufliranju ruskih odbrambenih pozicija i čini odbrambena minska polja težim za čišćenje", navodi se uz opasku da rastinje može da obezbedi zaklon za manje neprimetne napade, ali i da obe strane zbog toga teže mogu da napreduju.

Premijer Poljske: Vagner ugrožava istočno krilo NATO-a

Borci iz ruskih privatnih plaćeničkih snaga grupe Vagner premeštaju se blizu istočnog krila NATO-a da bi destabilizovali vojnu alijansu, rekao je u četvrtak poljski premijer.

Vojnici Vagnera počeli su obuku sa beloruskom nacionalnom vojskom, što je navelo Poljsku da počne da premešta više od 1.000 vojnika bliže granici. U utorak je optužila Belorusiju da je narušila njen vazdušni prostor vojnim helikopterima.

"Moramo biti svesni da će broj provokacija rasti", rekao je Mateuš Moravjecki posle sastanka sa litvanskim predsednikom Gitanasom Nausedom u istočnoj Poljskoj:

"Grupa Vagner je izuzetno opasna i oni se premeštaju na istočni bok da bi je destabilizovali".

Premijer Moravjecki objavio je na društvenoj mreži Eks, uz svoj govor, i snimke poljskih vojnika koji čuvaju istočnu granicu zemlje i priprema poljske vojske.

Političari su se sastali u Suvalki jazu, slabo naseljenom, ali strateški važnom području poljske teritorije između Belorusije i ruske enklave Kalinjingrad koja spaja baltičke države sa drugim članicama NATO.

Litvanski predsednik Nauseda je rekao da bi broj Vagnerovih boraca u Belorusiji mogao da bude veći od 4.000.

"Moramo ne samo da govorimo o merama na nacionalnom nivou već i... šta bi trebalo učiniti ako se ova situacija dodatno zakomplikuje, uključujući i zatvaranje granice sa Belorusijom", rekao je Nauseda.

"To treba da se uradi na koordinisan način između Poljske, Litvanije i Letonije".

Belorusija je dozvolila ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da koristi svoju teritoriju kao lansirnu rampu za invaziju na Ukrajinu, ali nije angažovala svoje trupe u ratu.

Oglasi za pridruživanje ruskoj vojsci u susednom Kazahstanu

Oglasi koji nude trenutnu isplatu od preko 5.000 dolara za pridruživanje ruskoj vojsci počeli su da se pojavljuju na ekranima kazahstanskih korisnika interneta usred eskalacije ukrajinskog sukoba.

Kazahstan, bivša sovjetska republika koja se graniči sa Rusijom, dom je za preko tri miliona etničkih Rusa i tradicionalno je jedan od najbližih saveznika Rusije. Vlada u Astani, međutim, nije podržala ono što Moskva naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini i pozvala je na mir.

Jasno ciljajući na Kazahstance, reklame koje je video Rojters prikazuju ruske i kazahstanske zastave i slogan "Rame uz rame". U njima se obećava jednokratna isplata od 495.000 ruskih rubalja (5.300 dolara) onima koji potpišu ugovor sa ruskom vojskom, uz mesečnu platu od najmanje 190.000 rubalja (2.000 dolara) i neotkrivene dodatne beneficije.

Oglasi vode do veb stranice koja potencijalnim regrutima nudi priliku da se pridruže ruskoj vojsci u regionu Sahalin na ruskom Dalekom istoku. Na veb-sajtu je kao vlasnik navedena Agencija za razvoj ljudskog kapitala regiona Sahalin, organizacija koju je osnovala lokalna vlada.

Operateri njenog kol centra rekli su da ne mogu da komentarišu postavljanje oglasa, a organizacija nije odgovorila na pitanja poslana e-poštom. Pridruživanje vojnim sukobima u inostranstvu za platu je nezakonito po kazahstanskom zakonu.

Kazahstansko Ministarstvo za informisanje i društveni razvoj nije odmah odgovorilo na zahtev za komentarisanje oglasa.

Stanovnici drugih bivših sovjetskih zemalja Centralne Azije rekli su Rojtersu da su se neki od njihovih sunarodnika pridružili ruskoj vojsci ili ruskim privatnim plaćeničkim grupama kao što je Vagner, ali se regrutovanje obično odvijalo u Rusiji, gde rade milioni Uzbeka, Tadžika i Kirgistana.

"Bivši muž moje sestre poginuo je u Lisičansku prošlog oktobra", rekao je Rojtersu jedan stanovnik Tadžikistana, želeći da ostane anoniman. "Jedan od mojih nećaka se pridružio grupi Vagner nakon što je bio u ruskom zatvoru".

XS
SM
MD
LG