Linkovi

Prvi Oskar za Ukrajinu podsjetnik na užase rata dok Rusija nastavlja napade


Ukrajinski režiser Mstislav Černov (u sredini), Rejni Aronson-Rat i Mišer Mizner (desno) sa oskarima posle dodjele u Los Aneđelesu (Foto: AFP/Robyn Beck)
Ukrajinski režiser Mstislav Černov (u sredini), Rejni Aronson-Rat i Mišer Mizner (desno) sa oskarima posle dodjele u Los Aneđelesu (Foto: AFP/Robyn Beck)

Ukrajinci su se u ponedeljak ponovo probudili uz vijesti o ruskim napadima - ruski dronovi pogodili su zgrade u regionima Harkov i Odesa - ali i uz vijest da je zemlja osvojila prvog Oskara.

Pobjeda ostvarenja "20 dana u Marijupolju" Mstislava Černova - u kojem je novinar agencije Asošijeted pres dokumentovao užase tokom prvih dane ruske invazije 2022. godine - bila je istovremeno povod za radost i tugu.

"Ovo je prvi Oskar u ukrajinskoj istoriji i počastvovan sam. Vjerovatno ću biti prvi režiser na ovoj pozornici koji je rekao da bi volio da nikada nije snimio ovaj film. Volio bih da ovo mogu da zamijenim sa time da Rusija nikada nije napala Ukrajinu", rekao je Černov u govoru na dodjeli Oskara u nedelju.

U Ukrajini, nagrada je pozdravljena zato što je razotkrila brutalno razaranje tokom rata, te zbog poruke koju je Černov uputio svijetu sa jedne od najvećih pozornica.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da je nagrada "važna za cijelu zemlju" i dodao da je zahvalan timu koji je radio na dokumentarcu i svim novinarima širom svijeta koji i dalje izvještavaju o ratu uprkos tome što je sve manja pažnja svjetske javnosti kako je sukob ušao u treću godinu, dok je u fokusu izraelski rat protiv Hamasa.

"Užasi Marijupolja se nikada ne smiju zaboraviti. Cijeli svijet mora da vidi i prisjeti se šta je nečovječna ruska invazija donijela našem narodu. Gradovi i sela su uništeni, domovi zapaljeni, dok su ruske granate ubile cijele porodice koje su sahranjene u svojim dvorištima", napisao je Zelenski na Eksu.

Tim AP-a, u kojem su bili Černov, fotograf Evgenij Maloletka i producentkinja Vasilisa Stepanenko stigli su sat prije nego što je Rusija počela da bombarduje Marijupolj. Dvije nedelje kasnije, bili su poslednji izvještači za jedan strani medij koji su ostali u tom lučkom gradu, i slali ključne vijesti o civilnim žrtvama svih uzrasta, iskopavanju masovnih grobnica, bombardovanju porodilišta i ogromnom razaranju.

Dokumentarac je zajednička produkcija AP-a i dokumentarnog programa "Frontlajn" američkog javnog servisa (PBS). Oskari su dodijeljeni Černovu, producentkinji i montažerki Mišel Mizner i producentkinji Rejni Aronson-Rat.

To je prvi put da su Černov, video novinar, i AP osvojili Oskara. Prvi put je nagrađen i "Frontlajn", nakon što je prethodno dva puta nominovan.

Policajac Volodimir Nikulin, jedan od istaknutih protagonista u filmu koji je pomagao ekipi da izvještava o situaciji u Marijupolju i zatim da pobjegne iz tog grada kako su se približavale ruske snage, kaže da je je srećan što je film osvojio prestižnu nagradu.

Nikulin, koji je kasnije povrijeđen dok je pomagao žrtvama ruskog napada na Pokrovsk u regionu Donjecka, prevozio je ekipu u Marijupolju u očajničkom pokušaju da pronađu mjesto odakle bi mogli da emituju snimke iz tog grada. Smatrao je da je bilo ključno da svijet vidi šta se događa. Poručio je da je film važan podsjetnik na "najteže vrijeme za našu zemlju".

"Sada se možda suočavamo sa sličnim teškim trenutkom. Međutim, ovaj film je pokazao da možemo da branimo svoju zemlju, da smo ujedinjeni. I sada, ako svijet vidi da se borimo, vidi zločine koje agresor čini u našoj zemji, kako uništava naše gradove, vjerujem da onda može da podrži naše napore u ovoj borbi. I to će biti odlučujuće", rekao je Nikulin za AP iz Kijeva.

Ukrajinski ombdusman za ljudska prava Dmitro Lubinec naglasio je da dokumentarac pokazuje "istinu cijelom svijetu".

"Ta ceremonija dodjele nagrada je prilika za obraćanje milionima ljudi. To je i uradio režiser filma, pominjanjem okupacije, ratnih zarobljenika, ruskog ubijanja Ukrajinaca, i nelegalnog otimanja civila", napisao je Lubinec na Telegramu.

Nagrada, jedna od mnogih koju je dokumentarac osvojio - ukljućujući i Pulicera, uručena je u trenutku kada se ukrajinske snage suočavaju sa nestašicama municije, a ruske snage pokušavaju da zađu dublje u Donjeck na istoku, i Harkov na sjeveru.

U napadima dronovima tokom noći, oštećene su dvije višespratnice, hotel i opštinska zgrada u gradu Harkovu, rekao je regionalni guverner Oleh Sinehubov. Nema izvještaja o žrtvama.

Dodjela Oskara dokumentarcu "20 dana u Marijupolju" je drugi uzastopni put da je ta prestižna nagrada uručena filmu kojim se oštro kritikuje Rusija.

Prošle godine je dobitnik bio dokumentarac "Navalni" o ruskom opoziocionom lideru Alekseju Navalnom, koji je preminio prošlog mjeseca u zatvoru.

Portparl Kremlja Dmitrij Peskov odbio je u ponedeljak da komentariše prvog Oskara za Ukrajinu, navodeći da to nije prioritet za ruske vlasti.

Julija Navalna, udvovica Navalnog, čestitala je timu na "istinski zasluženoj i važnoj pobjedi za Oskara".

Bjeloruska opoziciona liderka u egzilu Svetlana Tihanovskaja uputila je "srdačne čestitke" Černovu, i zahvalila mu se na Eksu "zato što nam je pokazao da je istina uvijek jača od laži".

XS
SM
MD
LG