Linkovi

Zvaničnik CIA: Ukrajina namjerava da zadrži rusku teritoriju "neko vrijeme"


Ulaz u grad Kurčatov, u Kurskoj oblasti (Foto: AFP/ Tatyana Makeyeva)
Ulaz u grad Kurčatov, u Kurskoj oblasti (Foto: AFP/ Tatyana Makeyeva)

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuće kontraofanzivu da pokuša da povrati teritoriju u Kurskoj oblasti koju su zauzele ukrajinske snage, ali će se ruski vojnici suočiti sa "teškom bitkom", rekao je u srijedu zamjenik direktora američke Centralne obajještajne agencije (CIA) Dejvid Koen.

Koen je na konferenciji o nacionalnoj bezbjednosti rekao da još ostaje da se vidi kakav je značaj ukrajinskog upada na rusku teritoriju i zauzimanje blizu 800 kvadratnih kilometara.

Ukrajinske snage su 6. avgusta probile rusku zapadnu granicu i ušle u Kursku oblast, u iznenadnoj ofanzivi koja se i dalje nastavlja.

Kijev je saopštio da nema namjeru da pripoji područje koje je osvojio, ali ukrajinske trupe utvrđuju odbrambene linije i čini se da namjeravaju da zadrže "dio te teritorije određeno vrijeme", rekao je Koen na samitu o obavještajnim pitanjima i nacionalnoj bezbjednosti.

"Možemo da budemo sigurni da će Putin pokrenuti kontraofanzivu da pokuša da povrati tu teritoriju. Očekujemo da će to biti teška bitka za Ruse", rekao je Koen.

Dodao je da će Putin morati da se "suoči sa posljedicama u svom društvu" zbog gubitka teritorije i sa "činjenicom da je front sada na ruskoj teritoriji".

Ukrajinski uspjeh u Kursku "ima manji potencijal da promijeni dinamiku" konflikta, naglasio je Koen.

Ukrajina tvrdi da je osvojila 100 naselja u Kurskoj oblasti, dok ruske snage nastavljaju da napreduju u ukrajinskom istočnom regionu Donjeck.

Koen je rekao da ruski napredak ima "ogromnu cijenu" kada je riječ o trupama i opremi i da će ruske snage "možda, a možda i neće" osvojiti ključni logistički grad Pokrovsk.

"Međutim, na kraju, ništa od toga neće imati veliki uticaj u strateškom smislu" za Ruse, rekao je Koen.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da će se rat sa Rusijom na kraju završiti dijalogom, ali da Kijev mora da bude u snažnoj poziciji i da će predstaviti plan američkom predsjedniku Džou Bajdenu i njegovim potencijalnim nasljednicima.

Putin je rekao da bilo koji sporazum mora da obuhvati ukrajinsko prihvatanje "realnosti na terenu", što znači da bi Rusija zadržala značajne djelove četiri ukrajinska regiona, kao i Krim. Ukrajina navodi da kontroliše više od 1.200 kvadratnih kilometara ruskog Kurska.

XS
SM
MD
LG