Linkovi

Ukrajinski general: Kontrolišemo gotovo 1.300 kvadratnih kilometara ruskog regiona Kursk


Satelitski snimak oštećenog mosta u ruskom regionu Kursk (Foto: Planet Labs Inc. via REUTERS)
Satelitski snimak oštećenog mosta u ruskom regionu Kursk (Foto: Planet Labs Inc. via REUTERS)

Vrhovni komandant ukrajinske vojske rekao je u utorak da njegove trupe, posle iznenadnog upada pre tri nedelje, kontrolišu gotovo 1.300 kvadratnih kilometara ruskog regiona Kursk.

General Oleksandr Sirski takođe je naveo da je Ukrajina u operaciji zarobila 594 ruskih zatvorenika. Njegove tvrdnje nisu mogle biti potvrđene iz nezavisnih izvora, prenosi agencija Asošijeted pres.

Dodao je da upad u Kursk odvlači pažnju ruskih trupa sa drugih područja.

"Pokušavaju da naprave odbrambeni prsten oko naših ofanzivnih trupa i da planiraju kontraofanzivne akcije", rekao je Sirski.

Zbog borbi u regionu sve više se strahuje zbog situacije u nuklearnoj elektrani Kursk, koju je u utorak posetio direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi.

"Sada postoji opasnost od nuklearnog incidenta ovde. Danas mi je rečeno o nekoliko slučajeva napada dronovima na teritoriju, na objekte elektrane. U elektrani sam video tragove tih napada", rekao je Grosi.

Dodao je da elektrana sada operiše "blizu normalnog tempa".

Rusija ponovo napala Ukrajinu dronovima i raketama

Rusija je napala Ukrajinu sa 10 projektila i 81 dronom, u drugom uzastopnom danu širokih vazdušnih napada dok ukrajinski zvaničnici pozivaju saveznike da daju ukrajinskoj vojsci mogućnost da napada lokacije koje Rusija koristi za pokretanje napada.

U napadu je poginulo najmanje 6 osoba.

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da je protivvazdušna odbrana zemlje oborila pet projektila i 60 dronova, dok se još 10 dronova verovatno srušilo na ukrajinskoj teritoriji.

Guverner Harkova prijavio je raketni udar na infrastrukturni objekat u kojem su povređene četiri osobe. Guverner Hmeljnickog rekao je da je jedna osoba povređena u napadima, koji su takođe izazvali požare u dve kuće.

Za sada nema izveštaja o većoj šteti.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je oborilo tri ukrajinske bespilotne letelice iznad Belgorodske oblasti i dve nad regionom Kursk.

Ruski napadi u ponedeljak uključivali su oko 200 bespilotnih letelica i projektila, u kojima su poginule najmanje četiri osobe, dok je snabdevanje električom energijom prekinuto u nekoliko ukrajinskih gradova.

Spasioci nose žrtvu sa mesta ruskog raketnog udara, u Krivom Rogu, Ukrajina, na fotografiji objavljenoj 27. avgusta 2024.
Spasioci nose žrtvu sa mesta ruskog raketnog udara, u Krivom Rogu, Ukrajina, na fotografiji objavljenoj 27. avgusta 2024.

Bio je to najintenzivniji vazdušni napad Rusije u poslednjih nekoliko nedelja, a usledio je 20 dana nakon što je Ukrajina iznenadila Moskvu prekograničnim upadom na rusku oblast južnog Kurska.

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden osudio je napad Rusije u ponedeljak, nazvavši ga pokušajem da se "ukrajinski narod gurne u mrak".

Bajden je u saopštenju ponovio podršku SAD ukrajinskoj vojsci i istakao napore za jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane i pomoć u popravci ukrajinske energetske mreže.

"Dozvolite mi da budem jasan: Rusija nikada neće uspeti u Ukrajini, a duh ukrajinskog naroda nikada neće biti slomljen", rekao je Bajden.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovio je svoje pozive da se njegovim snagama omoguće veće sposobnosti za napade dugog dometa, rekavši da je to neophodno za gađanje područja u ruskim pograničnim regionima koje ruske snage koriste za lansiranje projektila i dronova na Ukrajinu.

"Ovo je optimalna antiteroristička taktika koju bi svaki od naših partnera, od kojih očekujemo odluke u vezi sa našim dalekometnim sposobnostima, s pravom primenio i svakako koristio da se zaštiti", rekao je Zelenski u ponedeljak uveče.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u ponedeljak da su njihove snage koristile visokoprecizno oružje za napad na važnu energetsku infrastrukturu u Ukrajini za koju je rečeno da podržava vojno-industrijski kompleks. U njemu su navedene energetske podstanice, gasne kompresorske stanice i skladišta za avionsko oružje.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijete pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG