Linkovi

Zelenski predstavio plan pobede u parlamentu, NATO ga ne podržava u celini


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predstavlja inicijativu poznatiju kao plan pobede u nacionalnom parlamentu (Foto: REUTERS/Andrii Nesterenko)
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predstavlja inicijativu poznatiju kao plan pobede u nacionalnom parlamentu (Foto: REUTERS/Andrii Nesterenko)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je bezuslovnu pozivnicu za članstvo Ukrajine u NATO-u i razmeštanje nenuklearnih sredstava odvraćanja od ruske agresije, u govoru o inicijativi, poznatijoj kao plan pobede, koji je održao u nacionalnom parlamentu.

Zajednički, sa našim partnerima, potrebno je da promenimo okolnosti kako bi se rat završio. Bez obzira na to šta Putin želi. Moraju se promeniti okolnosti kako bi Rusija bila prinuđena na mir”, poručio je Zelenski.

Preostali delovi plana podrazumevaju savezničku pomoć u obnovi, ali i odbrani ukrajinskih prirodnih mineralnih resursa.

Zelenski je o planu pobede poslednjih nedelja razgovarao sa liderima zapadnih zemalja, kao i američkim zvaničnicima.

Ukazao je da će o tome ponovo biti reči na samitu Evropske unije u Briselu – koji se održava u četvrtak.

Rusija se protivi članstvu Ukrajine u NATO-u, što lideri Alijanse vide kao temu o kojoj bi trebalo da odlučuju ukrajinska država i severnoatlantski pakt.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je predlog ukrajinskog predsednika.

Jedini mirovni plan koji može postojati je da režim u Kijevu shvati beskorisnost politike koju vodi i shvati potrebu da se otrezni“, poručio je on.

Razgovor Bajden-Zelenski: Najavljena nova vojna pomoć Ukrajini

ARHIVA - predsednici Džo Bajden i Volodimir Zelenski tokom susreta u Beloj kući krajem septembra 2024. (Foto: REUTERS/Leah Millis)
ARHIVA - predsednici Džo Bajden i Volodimir Zelenski tokom susreta u Beloj kući krajem septembra 2024. (Foto: REUTERS/Leah Millis)

Američki predsednik Džo Bajden najavio je novi paket vojni pomoć Ukrajini u iznosu od 425 miliona dolara, saopštila je Bela kuća nakon njegovog telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u sredu.

U saopštenju je navedeno da pomoć obuhvata municiju za protivvazdušnu odbranu, rakete vazduh-zemlja, oklopna vozila i ostala sredstva za hitne potrebe Ukrajine.

U narednim mesecima, Sjedinjene Države će Ukrajini pružiti dodatnu pomoć, uključujući stotine protivvazdušnih presretača, desetine taktičkih sistema PVO, artiljerijske sisteme, značajne količine municije, stotine oklopnih transportera i borbenih vozila pešadije za potrebe ukrajinskih oružanih snaga”, navedeno je u saopštenju.

Precizirano je i da je predsednik Zelenski u razgovoru Bajdena obavestio o njegovom planu za pobedu nad Rusijom, kao i da su dvojica lidera zadužili svoje timove da se uključe u konsultacije o narednim koracima.

Obavezali su se da će intenzivirati planiranje vojne pomoći sa međunarodnim partnerima kako bi osigurali da Ukrajina razpolaže opremom koja joj je potrebna da bi pobedila. Predsednik Bajden će tokom novembra 2024. biti domaćin virtuelnog susreta lidera ukrajinske kontakt grupe za odbranu, čija tema će biti dodatna pomoć Ukrajini”, precizirano je u saopštenju Bele kuće.

Rute o planu pobede: Dobar signal koji se ne može podržati u celini

U vezi sa predlogom o planu pobede ukrajinskog predsednika oglasio se generalni sekretar NATO-a Mark Rute.

Ukazao je da se radi o dobrom signalu koji se, kako trenutno stvari stoje, ne može podržati u celini.

"To je snažan signal Zelenskog i njegovog tima da su osmislili plan, što ne znači da mogu reći da ga podržavam u celini, to bi sada bilo malo teško, jer u njemu ima dosta stvari koje moramo bolje shvatiti", rekao je Rute u Briselu

Mark Rute, generalni sekretar NATO-a tokom obraćanja u Briselu (REUTERS/Yves Herman)
Mark Rute, generalni sekretar NATO-a tokom obraćanja u Briselu (REUTERS/Yves Herman)

Oprezno je reagovao i na želju Ukrajine za bezuslovnom i brzom pozivnicom u zapadni vojni savez, što je deo plana pobede, koji je Zelenski predstavio u ukrajinskom parlamentu.

Neke od uticajnijih članica NATO-a smatraju da bi skora integracija Ukrajine u NATO mogla doprineti daljim eskalacijama - što bi na koncu Alijansu uvuklo u otvoreni rat sa Rusijom.

XS
SM
MD
LG