Linkovi

Zelenski u Savetu bezbednosti: Rusija se na mir može samo prisiliti


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tokom sednice Saveta bezbednosti Ujedinjnih nacija u Njujorku (Foto: AP/Julia Demaree Nikhinson)
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tokom sednice Saveta bezbednosti Ujedinjnih nacija u Njujorku (Foto: AP/Julia Demaree Nikhinson)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) da se Rusija na mir sa Ukrajinom može isključivo prisiliti.

Zelenski je od zapadnih lidera zatražio podršku inicijativi za okončanje rata koju naziva planom pobede.

Izneo je uverenje da će rat jednog dana biti okončan.

Ali ne zato što je nekome dosadio rat ili kroz trgovinu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kroz pozive Ukrajini da ustupi Rusiji osvojene teritorije”, rekao je Zelenski.

Rat se ne može relaksirati razgovorima. Potrebno je delati”, rekao je ukrajinski predsednik – izrazivši zahvalnost državama koje podržavaju Ukrajinu.

Putin je prekršio toliko međunarodnih normi i pravila da se sam neće zaustaviti. Rusija se na mir može samo naterati i to je upravo ono što je potrebno. Terati je na mir kao jedinog agresora i kršioca Povelje Ujedinjenih nacija u ovom ratu”, istakao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik rekao je i da je uveren da će zapadna podrška njegovom planu uticati na Moskvu da diplomatskim putem okonča rat.

Sa druge strane, ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebeznja usprotivio se prisustvu Volodimira Zelenskog sednici Saveta bezbednosti UN.

Zapadne zemlje nisu uspele da se uzdrže od rasprave o otrcanim ukrajinskim pitanjima”, rekao je ruski diplomata tokom zasedanja.

Tokom obraćanja petnaestočlanom telu svetske organizacije, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš poručio je da rat Rusije u Ukrajini predstavlja jasno kršenje osnivačke povelje UN-a.

Najoštrije osuđujem napade na civile i civilne objekte – gde god da se dese i ko god da je odgovoran. Potrebno je da svi prestanu. Veoma sam zabrinut za bezbednost, humanitarne potrebe i osnovna ljudska prava ljudi u okupiranim područjima”, rekao je Gutereš tokom sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

U sedištu Ujedijenih nacija u Njujorku u toku je opšta debata gde više od 140 lidera razmatra najvažnija aktuelna svetska pitanja, poput ruske agresije u Ukrajini, sukob na Bliskom istoku, klimatskih promena i drugih tema.

Svetski lideri imaju priliku da saopšte prioritete za sledeću godinu, podstiču saradnju, ali i kritikuju suparnike.

XS
SM
MD
LG