Linkovi

UN: Izrael pucao na humanitarna vozila za dostavu hrane u Gazi


Palestinske izbeglice u kampu Džabalija u Gazi čekaju u redu za hranu, 21. avgust 2024. (Omar AL-QATTAA / AFP)
Palestinske izbeglice u kampu Džabalija u Gazi čekaju u redu za hranu, 21. avgust 2024. (Omar AL-QATTAA / AFP)

Šefica Svetskog programa za hranu UN rekla je da ta agencija na neodređeno vreme obustavlja kretanje svog osoblja u Gazi, nakon što je jedan od njenih timova pogodila izraelska paljba u blizini vojnog kontrolnog punkta.

"Ovo je potpuno neprihvatljivo i najnoviji je u nizu nepotrebnih bezbednosnih incidenata koji su ugrozili živote tima Svetskog programa za hranu u Gazi“, rekla je Sindi Mekejn, izvršna direktorka te agencije UN.

„Ovaj događaj pokazuje da trenutni sistem za deeskalaciju ne radi, i više ne može ovako. Pozivam izraelske vlasti i sve strane u sukobu da odmah preduzmu mere kako bi osigurali bezbednost svih humanitarnih radnika u Gazi", poručila je Mekejn.

Dvoje pripadnika Svetskog programa za hranu bilo je u vozilima, i nisu povređeni. Iz Izraelskih odbrambenih snaga nije bilo stiglo pojašnjenje o incidentu. Glas Amerike je tražio više inforamcija od izraelske misije pri UN, ali nisu odmah odgovorili.

Svetski program za hranu je saopštio da su se dva jasno obeležena oklopna vozila vraćala pošto su ispratila humanitarni konvoj, kada se incident dogodio. Na vozila je pucano samo nekoliko metara od izraelskog kontrolnog punkta, na mostu Vadi Gaza.

Agencija je saopštila da je na oklopno vozilo pucano sa najmanje 10 metaka - pet na strani vozača, dva na strani suvozača i tri na druge delove vozila.

Upitan da li Ujedinjene nacije veruju da je izraelska vojska namerno gađala konvoj, portparol UN Stefan Dužarik rekao je "da ne može da se proceni kako razmišljaju oni koji pucaju na vas".

Ali, dodao je, kretanje konvoja je koordinisano sa izraelskom vojskom.

"Da li im informacija nije prosleđena, da li je namerno, da li je postojao neki drugi razlog – to su objašnjenja koja bismo želeli da dobijemo“, rekao je Dužarik.

XS
SM
MD
LG