Linkovi

U izraelskom napadu poginulo najmanje deset osoba na Zapadnoj obali


Izraelsko vojno vozilo tokom racije u severnom gradu Tulkarm na okupiranoj Zapadnoj obali 28. avgusta 2024. (Foto: AFP/Jaafar ASHTIYEH)
Izraelsko vojno vozilo tokom racije u severnom gradu Tulkarm na okupiranoj Zapadnoj obali 28. avgusta 2024. (Foto: AFP/Jaafar ASHTIYEH)

Izraelske snage izvele su u sredu racije i vazdušne napade na okupiranoj Zapadnoj obali u kojima je poginulo najmanje deset Palestinaca.

Izraelska vojska izvestila je o sprovođenju protivterorističkih operacija u Dženinu i Tulkarmu i saopštila da je ubila pet militanata.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je u sredu da Izrael mora da se nosi sa pretnjom terorizma na Zapadnoj obali kao i u Pojasu Gaze, optuživši Iran da finansira i naoružava militante na Zapadnoj obali.

Tokom izraelskog rata u Gazi protiv Hamasa - koji uživa podršku Irana, izraelske snage su vršile i racije na Zapadnoj obali, koja je fizički odvojena od Pojasa Gaze.

Izraelske trupe i jevrejski naseljenici ubili su više od 640 Palestinaca od početka rata u Gazi u oktobru 2023. godine, dok je u napadima Palestinaca ubijeno najmanje 19 Izraelaca.

Front prema Libanu

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u sredu je jednoglasno izglasao rezoluciju o produženju mirovne misije u Libanu. Pripadnici UN snaga patroliraju južnom granicom Libana sa Izraelom.

Sukobi duž granice između Izraela i Libana česti su nakon početka rata u Gazi, što je izazvalo strah od šireg regionalnog sukoba.

Rezolucija koju je izradila Francuska poziva na "neposredne mere ka deeskalaciji, uključujući u cilju vraćanja mira, uzdržanosti i stabilnosti preko Plave linije".

Mirovni pregovori za Gazu

Najviši savetnik Bele kuće za Bliski istok Bret Mekgurk sastao se u utorak u Dohi sa visokim katarskim liderima u okviru tekućeg napora da se postigne prekid vatre između Izraela i Hamasa, za koji su američki zvaničnici rekli da je ključno za smirivanje ukupnih tenzija u regionu.

Mekgurk se sastao sa premijerom i ministrom spoljnih poslova šeikom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem, koji je u ponedeljak razgovarao sa iranskim predsednikom Masudom Pezeškijanom.

Zvaničnici Sjedinjenih Država, Katara i Egipta predvode napore za posredovanje u prekidu vatre koji bi uključivao obustavu borbi, oslobađanje talaca koje Hamas još uvek drži u Gazi, povratak palestinskih zatvorenika iz Izraela i porast humanitarne pomoći za civila u Gazi.

Nakon što su zvaničnici završili rundu razgovora u nedelju u Kairu, radni timovi na nižem nivou nastavili su ove nedelje napore da shvate kako da reše nerešene razlike.

Militanti Hamasa zarobili su oko 250 taoca u napadu na južni Izrael u oktobru 2023, tokom kojeg su ubili i 1.200 ljudi, što je pokrenulo rat u Gazi koji i dalje traje.

Na ovoj fotografiji koju su objavile izraelske odbrambene snage 27. avgusta 2024, Kaid Farhan Alkadi, desno, i komandant 162. divizije, brig. Generale Icik Koen, razgovaraju posle spasilačke operacije za oslobađanje Alkadija.
Na ovoj fotografiji koju su objavile izraelske odbrambene snage 27. avgusta 2024, Kaid Farhan Alkadi, desno, i komandant 162. divizije, brig. Generale Icik Koen, razgovaraju posle spasilačke operacije za oslobađanje Alkadija.

Izrael je u utorak saopštio da je spasio još jednog taoca, 52-godišnjeg Kaida Farhana Alkadija, iz tunela tokom "složene operacije u južnom Pojasu Gaze".

Alkadi je identifikovan kao deo izraelske arapske beduinske manjine koji je radio kao čuvar u fabrici pakovanja u kibucu Magen, jednoj od nekoliko poljoprivrednih zajednica koje su napadnute. Ima dve žene i otac je 11 dece.

Izraelski Kanal 12 prikazao je članove Alkadijeve porodice kako trče kroz bolnicu u koju je doveden nakon što su primili vest da je spašen.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće rekao je da pozdravlja Alkadijevo oslobađanje i da "ostaje odlučan da sve taoce koje drži Hamas, uključujući američke građane, oslobodi i ponovo sjedini sa svojim porodicama".

"Nastavićemo neumorno da radimo na finalizaciji sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca kroz razgovore koji se vode u Kairu i Dohi", naveo je portparol u saopštenju poslatom Glasu Amerike.

U izraelskoj ofanzivi odmazde ubijeno je više od 40.000 Palestinaca, uglavnom žena i dece, prema lokalnim zdravstvenim zvaničnicima. Izraelska vojska saopštila je da je među poginulima nekoliko hiljada boraca Hamasa.

Izrael tvrdi da Hamas i dalje drži oko 110 talaca, od kojih se veruje da je oko trećina mrtva. Većina ostalih je puštena u zamenu za Palestince koje je Izrael zatvorio tokom jednonedeljnog primirja prošlog novembra.

Izrael je spasio osam talaca, uključujući i dve operacije u kojima je ubijeno više Palestinaca. Hamas kaže da je nekoliko talaca ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima i neuspelim pokušajima spasavanja.

Petsi Vidakusvara iz Glasa Amerike doprinela je pisanju ovog izveštaja. Korišćene su neke informacie agencija Rojters, Asošijeted pres i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG