Linkovi

Vašington upozorava protivnike: Politička situacija u SAD nije znak slabosti


Sekretar za odbranu Lojd Ostin i načelnik združenog Generalštaba američkih snaga Sikju (CQ) Braun mlađi na konferenciji za novinare u Vašingtonu (Foto: AP/Kevin Wolf)
Sekretar za odbranu Lojd Ostin i načelnik združenog Generalštaba američkih snaga Sikju (CQ) Braun mlađi na konferenciji za novinare u Vašingtonu (Foto: AP/Kevin Wolf)

Američke diplomate i vojni zvaničnici odbacili su strahovanja da su nedavne - i iznenadne - promjene na američkoj političkoj sceni znak slabosti i upozorili suparnike u četvrtak da ne pokušavaju da to iskoriste.

"Varaju se ako misle da nismo usredsređeni na izazove u nacionalnoj bezbjednosti sa kojima se zemlja suočava. To obuhvata odgovor našim suparnicima kada je to adekvatno", rekao je potprarol Stejt departmenta Metju Miler.

U Pentagonu, zvaničnici su naveli da je vojska spremna za bilo koje izazove koje bi mogli da planiraju protivnici Amerike.

"Kada je riječ o tome da li nas suparnici testiraju u ovom trenutku, oni to uvijek rade. To je njihova priroda i priroda onoga što rade. Ne mislim da je ovaj trenutak nešto drugačiji od toga", rekoa je šef Pentagona Lojd Ostin.

Upozorenja u Vašingtonu upućena su manje od nedelju nakon što ja predsjednik Džo Bajden odlučio da se ne kandiduje za još jedan mandat i da podrži predsjedničku kandidaturu potpredsjednice Kamale Haris, na izborima na kojima će joj rival biti bivši predsjednik i kandidat repubikanaca Donald Tramp.

Bajden je u obraćanju u Bijeloj kući u srijedu, u kojem je obrazlagao odluku da izađe iz trke nešto više od 100 dana uoči predsjedničkih izbora, govorio o tome kakvi su ulozi za budućnost zemlje.

"Ništa, ništa ne može da se ispriječi spasavanju naše demokratije. Amerika će morati da bira da li će da ide naprijed ili unazad, da bira između nade i mržnje, između jedinstva i podjela. Moramo da odlučimo: Da li i dalje vjerujemo u poštenje, pristojnost, poštovanje, slobodu, pravdu i demokratiju?", rekao je Bajden.

Uoči Bajdenovog govora, američka vojska objavila je da su ruski i kineski strateški bombarderi prvi put letjeli u okviru zajedničke misije, i da su se približili na 350 kilometara od Aljaske.

Drugi zvaničnici takođe su upozorili na sve smjelije protivnike SAD.

Direktor FBI-a Kristofer Rej je u srijedu rekao članovima Kongresa da Iran i dalje želi da se osveti Trampu i nekim njegovim savjetnicima zbog ubistva bivšeg komandanta snaga Kuds Islamske revolucionarne garde Kasema Sulejmanija u januaru 2020. godine.

"Moramo da prepoznamo koliko je iranski režim bezobziran, uključujući i ovdje u Sjedinjenim Državama", rekao je Rej, ali je odbio da iznese detalje navodne iranske zavjere za ubistvo bivšeg predsjednika.

Drugi pak izražavaju zabrinutost zbog poteza iranskih saveznika, kao što su napadi jemenskih Huta na brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu, te napadi paravojnih snaga koje podržava Teheran na američke trupe u Iraku i Siriji.

"Uništavamo kapacitete Huta. Međutim, za to će biti potrebno više od vojne operacije. To je angažman sa međunarodnom zajednicom, ali i saradnja američkih agencija da se upotrijebe različita sredstva i izvrši pritisak na Hute da zaustave napade", rekao je u četvrtak novinarima u Pentagonu načelnik združenog Generalštaba američkih snaga Sikej (CQ) Braun mlađi.

U Stejt departmentu, portparol Miler rekao je da su američke diplomate spremne za sve izazove.

"Predsjednik je stavio do znanja sekretaru i ostatku tima za nacionalnu bezbjednost da od njih očekuje da da budu usredsređeni na to narednih šest mjeseci, da od njih očekuje da promovišu spoljnopolitičke ciljeve koje je postavio od početka administracije i koje ostvarujemo protekle tri ipo godine", rekao je Miler.

A ako bilo koji protivnik pokuša da oslabi SAD, američka vojska će biti spremna, kaže Ostin.

"Imamo najbolju, najsposobniju vojsku u svijetu i nastavićemo da štitimo zemlju", poručio je sekretar za odbranu.

XS
SM
MD
LG