Linkovi

Vlada Crne Gore dala saglasnost za spomenik Amfilohiju, Bošnjaci i Albanci napustili sednicu


Mitropolit SPC Amfilohije (treći s leva) u Podgorici, februar 2020. (REUTERS/Stevo Vasiljevic)
Mitropolit SPC Amfilohije (treći s leva) u Podgorici, februar 2020. (REUTERS/Stevo Vasiljevic)

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Aleksa Bečić saopštio je u četvrtak da je na sjednici vlade donijeta odluka o davanju saglasnosti Opštini Berane za izgradnju spomenika bivšem mitropolitu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohiju, koji je preminuo 2020. godine.

Ministri u crnogorskoj vladi iz Bošnjačke stranke i albanskih partija su, prema pisanju medija u Crnoj Gori, napustili sjednicu vlade zbog namjere da se da saglasnost na podizanje spomenika.

Potpredsjednik vlade Aleksa Bečić, koji je predsjedavao sjednicom Vlade, rekao je da će “spomenik mitropolitu Amfilohiju biti trajni podsjetnik na njegovu snagu, njegovu mudrost i njegovu ljubav prema Crnoj Gori i vjeri”.

"Kao i prilikom donošenja novog pravednog Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Skupštini Crne Gore, tako i ovog puta, imao sam tu čast da predsjedavam sjednicom Vlade Crne Gore na kojoj je usvojen prijedlog ministarke kulture i medija Tamare Vujović i donijeta odluka o davanju saglasnosti za izgradnju spomenika mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju Radoviću", naveo je Bečić.

Aleksa Becic (Photo: demokrate.me)
Aleksa Becic (Photo: demokrate.me)

Amfilohije, koji je umro 2020. od posljedica koronavirusa, bio je tvrdolinijaški mitropolit SPC u Crnoj Gori, koji se isticao oštrom kritikom Zapada, te nerijetkim uvredama i kletvama na račun pripadnika crnogorske nacije i manjina.

Uživao je veliki ugled među vjernicima SPC, istovremeno trpeći oštre kritike građanskih partija i civilnih organizacija, koje su u njegovim porukama vidjele govor mržnje.

Amfilohije je za crnogorskog mitropolita ustoličen 1990. na Cetinju, a tokom devedesetih podržavao je ratne pohode srpskih snaga u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu, često kritikujući zapadne vlade i vrijednosti.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Bečić rekao je i da “uloga mitropolita Amfilohija nadilazi granice crkvenih i teoloških pitanja, jer je bio most između različitih epoha, kultura i tradicija, posvećen obnovi duhovnih vrijednosti i očuvanju duše Crne Gore”.

"Njegovo djelovanje nije bilo samo lokalno, već univerzalno, povezivao je Crnu Goru sa širim svijetom, jačajući našu zemlju ne samo kao kulturnu, već i kao moralnu silu na međunarodnoj sceni. Njegov život i djelo nisu samo priča o jednom čovjeku, to je priča o cijeloj Crnoj Gori, o našim korijenima i nadama. Njegovo nasljeđe živi kroz sve nas, kroz svaku misao, kroz svaku molitvu, kroz svako djelo koje nas podsjeća na to koliko je važno ostati vjeran svojim vrijednostima, ali istovremeno otvoren za svijet. Spomenik mitropolitu Amfilohiju biće trajni podsjetnik na njegovu snagu, njegovu mudrost i njegovu ljubav prema Crnoj Gori i vjeri", naveo je Bečić.

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović ranije u četvrtak uputila je vladi predlog za davanje saglasnosti za podizanje spomen-obilježja Mitropolitu crnogorsko primorskom Amfilohiju.

Ministarstvo kulture i medija Crne Gore ranije je odbilo zahtjev Opštine Berane da bude podignut spomenik mitropolitu Amfilohiju, nakon čega su regovali iz Eparhije budimljansko-nikšićke, ocjenjujući da je “argumentacija za odbijanje tog zahtjeva klimava i porozna, te primjer maliciozne birokratije”.

Ministarka Vujović je nakon informacije da je ministarstvo kulture i medija odbilo zahtjev Opštine Berane da bude podignut spomenik mitropolitu Amfilohiju uputila reagovanje u kojem je, između ostalog, navela da “ministarstvo kulture i medija nije od vlade zatražilo prethodnu saglasnost i iz tog razloga upućujemo izvinjenje građanima i građankama Crne Gore i Eparhiji budimljansko-nikšićkoj”.

Bošnjačka stranka: Spomenik neće doprinijeti multivjerskom i multietničkom skladu

Ministri iz Bošnjačke stranke napustili su sjednicu Vlade Crne Gore, nakon što nije postignuta saglasnost o dnevnom redu.

“Razumijemo religiozni odnos dijela građana Crne Gore prema Amfilohiju Radoviću, ali smatramo da u sekularnoj i građanskoj Crnoj Gori, te u multietničkoj i multivjerskoj sredini kakva je Berane, ovim temama treba pristupati sa mnogo više senzibiliteta, posebno imajući u vidu da, zbog najblaže rečeno kontroverznih izjava koje je Amfilohije Radović imao o muslimanima i drugim vjerskim i etničkim zajednicama u Crnoj Gori, podizanje spomen obilježja neće doprinijeti multivjerskom i multietničkom skladu u Beranama i Crnoj Gori”, navedeno je u saopštenju Bošnjačke stranke iz koje navode da ostaju posvećeni "građenju Crne Gore kao mjesta suživota i tolerancije, te sekularne, građanske, evropske i euroatlanske Crne Gore kao države vladavine prava".

Albanski forum: Amfilohije sijao mržnju nazivajući pogrdnim imenima Albance, Bošnjake i muslimane, ali i Crnogorce

Iz Albanskog foruma saopštili su da su razlozi za današnje napuštanje sjednice vlade bili “formalni i suštinski”. Iz Albanskog foruma, kao suštinski razlog, navode to što je “Amfilohije Radović sijao mržnju nazivajući pogrdnim i uvredljivim imenima Albance, Bošnjake i muslimane, ali i Crnogorce koje kao naciju nije priznavao”.

"Iskazivao je i širio mržnju prema Zapadu i demokratskim državama i društvima i prema našim susjedima, a podržavao najnazadnije i najretrogradnije države i režime. Negativno se izražavao ne samo prema nacionalnim, već i svim drugim manjinama. Hvalio je osuđene ratne zločince i umanjivao njihove zločine”, navode iz Albanskog foruma.

Oni, takođe, smatraju da “nije bez razloga u svakom demokratskom društvu i red i propis da do podizanja spomenika bilo kome treba da prođe vremena jer se svačije djelo ispravno cijeni tek sa istorijskom distancom".

Albanski forum navodi da je “dovoljno je i formalnih i suštinskih razloga da akt ne bude razmatran na sjednici vlade”.

"Pored toga, predlog je u suprotnosti sa sporazumom koji smo potpisali da ćemo po svakom pitanju koje nas dijeli imati koordinaciju s ciljem postizanja dogovora. Kada su iz dnevnopolitičkih razloga ignorisani i propisi, i dogovor i običaji i tradicija i dosadašnji odnos unutar vladajuće koalicije, nije ostalo ništa drugo bez da danas napustimo današnju sjednicu vlade, a neće biti jedina odluka", piše u saopštenju Albanskog foruma.

Kao formalne razloge napuštanja sjednice vlade iz Albanskog foruma navode to što je “materijal koji je vladi dostavljen na razmatranje nepotpun i neuredan, ne sadrži ono što je propisano da dokument koji vlada razmatra mora da sadrži”.

XS
SM
MD
LG