Linkovi

Mehanička gusenica patrolira gradskim vodovodnim cevima


Voda iz slavine u restoranu "Džoni bistro i bluz", Džekson, Misisipi, 1. septembar 2022. (Foto: AP/Rogelio V. Solis)
Voda iz slavine u restoranu "Džoni bistro i bluz", Džekson, Misisipi, 1. septembar 2022. (Foto: AP/Rogelio V. Solis)

Svetski dan vode, 22. mart, bio je posvećen ubrzanju promena za rešavanje kriza u vodo-sanitarnom sektoru. S obzirom da se veliki deo sveta bori sa nedostatkom čiste pijaće vode, jedna francuska kompanija je razvila autonomnog robota koji pomaže da se bolje održe i očuvaju postojeće zalihe vode.

Autonomni robot će jednog dana promeniti način na koji razmišljamo o očuvanju vode. Kada se postavi u vodovodnu cev, jednostavno se kreće kroz sistem, bez ometanja protoka vode, da bi prikupio i preneo ključne podatke o stanju cevi.

Žan Fransoa Giderdoni, suosnivač kompanije "Acwa Robotics", kaže da su uspeli da prikupe veliki broj podataka u jednoj misiji kako bi pružili iscrpan pogled na stanje.

Robot, nazvan “Tragač za čistom vodom”, opremljen je kamerom visoke rezolucije i ultrazvučnim senzorima koji mu omogućavaju da odredi tačnu lokaciju cevi i otkrije koroziju, mikropukotine i opšte stanje.

Mehanička gusenica patrolira gradskim vodovodnim cevima
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Dizajnirala ga je francuska startap kompanija sa namerom da pomogne vodovodnim kompanijama da utvrde gde i kada da popravljaju ili zamene cevi, smanjujući izlivanje vode i troškove.

“Imamo oko 40 miliona kilometara vodovodne mreže širom sveta i obnova samo jednog kilometra košta od 150 do 800 hiljada evra po kilometru. Zato je informacija koju im donosimo izuzetno dragocena", ističe Giderdoni.

Optimizacija postojećih vodenih mreža je posebno važna sada, kada globalna potražnja za tim dragocenim prirodnim resursom nastavlja da se povećava. Nedavni izveštaj UN predviđa da će potražnja za vodom premašiti snabdevanje za 40 odsto u 2030. godini.

Kimberli Šonek iz Programa za očuvanje prirode Arizone objašnjava da je "takva tehnologija veoma važna za smanjenje gubitka u sistemu i obezbeđivanje da vodovodne kompanije ne pumpaju i ne isporučuju vodu koja ne stigne do korisnika i da bude izgubljena u sistemu."

Kada prođe probnu fazu u Francuskoj, kompanija planira da distribuira Tragač u druge delove sveta.

XS
SM
MD
LG