Linkovi

Vol strit stabilan nakon najgoreg dana u poslednje dve godine


Njujorška berza
Njujorška berza

Vol strit se konsoliduje, a američke akcije su stabilnije nakon što je japansko tržište skočilo u utorak i oporavilo se od najgoreg gubitka od 1987. godine.

Izveštaji o profitu koji su bili jači od očekivanog od nekoliko velikih američkih kompanija pomogli su da se tržište smiri.

Nekoliko tehničkih faktora je možda ubrzalo nedavni pad tržišta, osim slabih podataka o zaposlenosti u SAD i drugih izveštaja, u onome što stratezi nazivaju „savršenom olujom“ za izazivanje ekstremnih tržišnih poteza.

Jedan od događaja je u Tokiju, gde je trgovina hedž fondova i drugih investitora počela da se raspada prošle nedelje pošto je Banka Japana poskupela zaduživanje podizanjem kamatnih stopa iznad nule. To je uzdrmalo trgovine u kojima su investitori pozajmili japanski jen po niskoj ceni i uložili ga negde drugde širom sveta.

Izlasci iz tih trgovina možda su rezultirali da se ubrza pad tržišta širom sveta. Međutim, japanski Nikkei 225 skočio je u utorak za 10,2 odsto, posle rasprodaje od 12,4 odsto dan ranije, što je bilo najgore od pada crnog ponedeljka 1987. Akcije u Tokiju su se oporavile pošto se vrednost japanskog jena malo stabilizovala u odnosu na američki dolar posle nekoliko dana oštrih dobitaka.

„Brzina, veličina i faktor šoka jasno pokazuju koliko je poteza vođeno time kako su se deoničari ponašali, a ne samo brigom o ekonomiji", kažu stratezi Stefan Paskal i Anšul Gupta.

Ipak, analitičari Vol strita i dalje pozivaju na oprez. Beri Banister, glavni strateg za kapital u Stifelu, upozorava da bi mogli biti novi padovi zbog usporavanja američke ekonomije i stabilne inflacije. On je već neko vreme predviđao nadolazeću korekciju cena akcija u SAD, uključujući i priznanje u julu da je njegov prvi poziv bio preran.

Dok postoji strah od usporavanja američke ekonomije, ona i dalje raste, a recesija i dalje nije izvesna. Američko tržište akcija je takođe i dalje u dobrom stanju za sada. Na drugim mestima, evropska tržišta su uglavnom izostavljena iz oporavka, sa berzanskim indeksima u Nemačkoj, Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

XS
SM
MD
LG