Linkovi

Vraćaju se pande iz Kine u Vašington


Pande u maju 2022. godine u Vašingtonu (Foto: AP/Jacquelyn Martin, File)
Pande u maju 2022. godine u Vašingtonu (Foto: AP/Jacquelyn Martin, File)

Dve džinovske pande stižu u Nacionalni zoološki vrt u Vašingtonu iz Kine do kraja godine. Zoološki vrt je to objavio u sredu, oko pola godine nakon što je poslao svoje tri pande nazad u Kinu.

Broj pandi u američkim zoološkim vrtovima stalno se smanjivao kako su ugovori o njima propadali tokom diplomatskih tenzija između SAD i Kine koje su i dalje visoke oko ekonomskih odnosa, tehnologije, trgovine, Tajvana, pa čak i špijunskog balona. Nacionalni zoološki vrt i biološki institut Smitsonijan saopštili su da se vraća par pandi Bau Li i Čing Bau.

Džinovske pande su ikone u Vašingtonu, i omiljene širom zemlje i sveta. Više od pola veka, institut je kreirao i održavao jedan od najistaknutijih svetskih programa za očuvanje džinovskih pandi, pomažući da se panda pomeri iz „ugrožene“ u „ranjivu“ na globalnoj listi vrsta koje su u opasnosti od izumiranja.

„Oduševljeni smo što možemo da najavimo sledeće poglavlje našeg partnerstva za uzgoj i očuvanje koje počinje dobrodošlicom dva nova medveda, među njima potomka naše voljene porodice pandi, u Vašington“, rekla je Brendi Smit, direktorka zoološkog vrta.

Džinovske pande se iz Vašingtona vraćaju za Kinu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

„Ovaj istorijski trenutak je dokaz da je naša saradnja sa kineskim kolegama imala neverovatan uticaj. Kroz ovo partnerstvo povećali smo populaciju pandi, unapredili zajedničko razumevanje kako da brinemo o ovom medvedu i naučili šta je potrebno za zaštitu divljih pandi i očuvanje prirodnog staništa”, dodala je ona.

Zoološki vrt je propratio objavu snimkom na kojem se pojavljuju Smit, sekretar Smitsonijan instituta Loni Banč III i prva dama Džil Bajden. Oni u snimku razgovaraju o protokolu prijema za dobrodošlicu. Kada Bajden pita za odeću i meni, Smit kaže da su gosti strogi vegetarijanci i crno-beli.

Zoološki vrt Atlanta priprema se da vrati roditelje pande Lun Lun i Jang Jang sa njihovim blizancima rođenim u Americi Ja Lun i Ši Lun, rekli su zvaničnici zoološkog vrta. Ne zna se još datum transfera, ali najverovatnije će se dogoditi između oktobra i decembra.

Moguće je da će Amerika dočekati još jedan novi par pandi pre nego što medvedi iz Atlante odu. Zoološki vrt San Dijega saopštio je prošlog meseca da su članovi osoblja nedavno otputovali u Kinu da upoznaju pande Jun Čuan i Šin Bao, koje bi mogle da stignu u Kaliforniju već ovog leta. Takođe je najavljen poseban sporazum o slanju para pandi za razmnožavanje u San Francisko.

Pande su dugo bile simbol američko-kineskog prijateljstva otkako je Peking poklonio par nacionalnom zoološkom vrtu 1972. godine, uoči normalizacije bilateralnih odnosa. Kasnije je Peking pozajmio pande drugim američkim zoološkim vrtovima, a prihod je bio vraćen u programe očuvanja pandi.

XS
SM
MD
LG