Linkovi

Vučić sa Hilom prvi put od uvođenja američkih sankcija Vulinu


Ambasador SAD Kristofer Hil i predsednik Srbije Aleksandar Vučić 8. avgusta 2023.
Ambasador SAD Kristofer Hil i predsednik Srbije Aleksandar Vučić 8. avgusta 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na svom Instagramu fotografiju sa ambasdorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom, uz komentar da je imao "otvoren i iskren razgovor sa njim".

"Glavna tema – dalje unapređenje srpsko-američkih političkih i ekonomskih odnosa. Naravno, razgovarali smo o međunarodnoj poziciji Srbije, kao i o situaciji na Kosovu i Metohiji i procesu dijaloga sa Prištinom", napisao je Vučić na Instagramu.

Susret nije bio unapred najavljen za medije, kao što je uobičajeno.

Ovo je prvi zvanični sastanak Hila i Vučića otkako su su SAD uvele sankcije šefu BIA-e Aleksandru Vulinu, što je objavljeno 11. jula.

U saopštenju Kancelarije za kontrolu strane imovine američkog Sekretarijata za finansije (OFAC) navedeno je da su sankcije uvedene zbog umešanosti Vulina u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima, zloupotrebe javne funkcije.

Istaknuto je i da je Vulin koristio svoje pozicije u vladi kako bi podržao Rusiju - što je Vučić u javnosti ocenio kao glavni razlog za uvođenje sankcija, da bi potom dodao da je to i vid "pritiska na njega jer Srbija ne uvodi sankcije Rusiji".

Predsednik Srbije najavio je i da će nadležni Srbija tražiti detalje o razlozima za uvođenje sankcija.

Iz Republičkog javnog tužilaštva, Tužilaštva za organizovani kriminal, Ministarstva pravde i kabineta predsednika Srbije nije stigao odgovor na raniji upit Glasa Amerike o tome da li su nadležni organi i tražili dokaze od SAD.

Predsednik i premijerka Srbije najavili su obraćanje javnosti u utorak u 18 sati.

XS
SM
MD
LG