Linkovi

Vučić sa delegacijom KP Kine: Iskreno prijateljstvo dve zemlje


Zvaničnik Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Čijen Hongšan sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, 30. novembar 2022.
Zvaničnik Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Čijen Hongšan sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, 30. novembar 2022.

BEOGRAD - U Beogradu boravi delegacija Komunističke partije Kine, koja se sastala sa predsednikom Srbije i SNS Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije i liderom SPS Ivicom Dačićem.

Vučić je u sredu razgovarao sa zameniom ministra međunarodnog odeljenja Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Ćijenom Hongšanom. Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, ocenio je da odnosi Beograda i Pekinga ulaze u novu fazu razvoja, posebno kroz planove za ekonomsku saradnju, unapređenje trgovinske razmene i priliv novih kineskih investicija.

U saopštenju se navodi i da je Vučić ponovio zahvalnost kineskom predsedniku Ši Đinpingu i Komunističkoj partiji na podršci teritorijalnom integritetu Srbije naglasio da i Srbija podržava politiku „jedne Kine“ u svim međunarodnim forumima.

Zvaničnik KP Kine, Hongšan, je istakao da dobri odnosi dvojice predsednika i njihovi brojni susreti "ulivaju jaku pokretačku snagu za dalji razvoj saradnje Srbije i Kine i dodao da je njegova zemlja spremna za dalje jačanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa Srbijom, piše u saopštenju iz Vučićevog kabineta.

Delegacija Komunističke partije Kine u utorak je bila na sastanku sa liderom SPS-a i mininstrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, koji je poručio da između Srbije i Kine postoji "čelično prijateljstvo".

Dačić je zahvalio Kini na podršci po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, i rekao da je Srbija "najveći prijatelj Kine u Evropi".

Šef diplomatije je istakao da će Srbija nastaviti saradnju sa Kinom i pored svih pritisaka koji dolaze sa strane.

Ćijen Hongšan i Ivica Dačić u sedištu SPS-a, 29. novembar 2022.
Ćijen Hongšan i Ivica Dačić u sedištu SPS-a, 29. novembar 2022.

Sastancima je pisustvovala i kineska ambasadorka u Beogradu Čen Bo.

Srbija i Kina od 2009. godine imaju Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, a Komunistička partija Kine godinama unazad sarađuje sa SNS i SPS.

XS
SM
MD
LG