Linkovi

Vučić kaže da neće ići na pregovore sa Kurtijem u Brisel


ARHIVA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto: AP/Darko Vojinović)
ARHIVA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto: AP/Darko Vojinović)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neće ići na razgovore u Briselu sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Vučić je to rekao na Paliću, tokom susreta sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, prenosi FoNet.

Portparol EU Peter Stano je dan ranije rekao da je iz Brisela poslat poziv za sastanak obema stranama i da se od njih očekuje da se bez postavaljanja uslova odazovu.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj poslao je poziv Vučiću i Kurtiju za sastanak, čiji datum još nije poznat, posle novih tenzija između Srbije i Kosova izazvanih hapšenjem lokalnih Srba na severu i trojice kosovskih policajaca.

"Neću da idem da razgovaram s Kurtijem sve dok ne bude pušten svaki Srbin, dok se sa severa Kosova ne povuče njihova lažna policija. Posle toga ćemo da razgovaramo kako na najbrži način da se formira Zajednica srpskih opština. Hoćete - hoćete, nećete - nećete. Ionako hoćete da umesto mene izaberete nekog drugog ko će sve da vam da na tacni", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji sa zvaničnicima Srbije i Mađarske, javlja FoNet.

"Evropska unija očekuje obe strane u Briselu - bezuslovno"
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

On je naglasio kako ne veruje ni da je zakazan tačan datum razgovora.

"Nemoj ni da ih tražimo. Prvo završite s njim (Kurtijem) šta imate, jer neću da pristanem na taktiku spržene zemlje. On uvek uradi pet poteza, pa povuče jedan, pa oni kažu: 'ajde i ti Aleksandre povuci jedan", rekao je Vučić.

Navodeći da je sinoć pričao s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, Vučić je rekao kako ga je upozorio da je veliki pritisak na Srbiju i da "jedva čekaju da donesu mere protiv Srbije".

"Vama hvala na brizi i svaki vaš savet i molbu uz najveću pažnju uzećemo u razmatranje", poručio je Vučić Orbanu.


Vučić je dodao i da je 11 godina išao na razgovore i da je uvek želeo da se situacija reši razgovorima i kompromisom.

"Sve je to moglo do dolaska Aljbina Kurtija na vlast. On nikada nije razgovarao, držao je svoje monologe, a druge nije slušao", istakao je Vučić.

Dodao je i da Srbi više "ne mogu da trpe zulum i svakodnevna hapšenja", a da "policajcima sa Kosova koji su uhapšeni u Srbiji ništa ne nedostaje".

Trojica kosovskih policajaca su, prema tvrdnjama Beograda, prošle nedelje uhapšena na teritoriji centralne Srbije. Optuženi su za nedozvoljeno nošenje oružja i određen im je pritvor. Priština, sa druge strane, tvrdi da su kosovski policajci oteti sa teritorije Kosova. SAD su od Srbije tražile da ih bezuslovno pusti na slobodu, uz ocenu da su optužbe lažne i da je jasno da nisu imali nameru da se nađu u Srbiji.

Sa druge strane, Beograd traži da se iz pritvora na Kosovu puste Srbi koje kosovska policija tereti za napade na novinare, policiju i pripadnike KFOR-a, što srpske vlasti negiraju i tvrde da su hapšeni bez dokaza.

XS
SM
MD
LG