Linkovi

U Briselu nova runda dijaloga, Vučić sa Lajčakom i Stoltenbergom


Pres konferencija Aleksandra Vučića i
Pres konferencija Aleksandra Vučića i

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u sredu sa gneralnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, najavljeno je iz njegovog kabineta.

Kako je najavljeno iz NATO-a, Stoltenberg i Vučić će se javnosti obratiti u 19h po centralno-evropskom vremenu.

Vučić je prošle sedmice objavio da je uputio zvaničan dopis i zahtev za susret sa generalnim sekretarom NATO, a tema razgovora trebalo bi da bude situacija na Kosovu, podseća FoNet.

Istovremeno, u Briselu se održava i nova runda dijaloga. Glavni pregovarači Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bisljimi sastaće se odvojeno sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Nije poznato da li će biti održan i trilateralni sastanak posle pojedinačnih susreta.

Portparol EU Peter Stano tvitovao je da će fokus susreta biti na primeni dogovora od 27. februara - kada su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti usmeno prihvatili evropski predlog, kao i na deeskalaciji situacije na severu.

Ovo je prvi susret u Briselu otkako je kosovska vlada pristala na korak ka deeskalaciji, odnosno objavila da će povući četvrtinu od ukupnog broja policajaca iz opštinskih zgrada na severu Kosova.

Lokalni Srbi u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću protestuju zbog prisustva policije u opštinskim zgradama, koja je asistirala novoizabranim gradonačelnicima iz kosovskih partija DPK i Samoopredeljenje da dođu na posao.

Srbi u četiri većinske srpske opštine bojkotovali su lokalne izbore u aprilu koje je vlada Kosova raspisala pošto su u novembru 2022. srpski predstavnici napustili institucije na severu.

Predstavnici SAD i EU traže održavanje novih izbora na severu Kosova, uz učešće Srba.

XS
SM
MD
LG