Linkovi

Zelenski u Londonu zahvalio Vučiću na "humanitarnoj i finansijskoj pomoći"


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski na samitu Evropske političke zajednice u Londonu (foto: Twitter)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski na samitu Evropske političke zajednice u Londonu (foto: Twitter)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ukrajinskim predsendikom Volodimirom Zelenskim u okviru samita Evropske političke zajednice u Londonu, objavila su dvojica lidera na društvenim mrežama.

Ukrajinski predsednik napisao je na Eksu da je "Ukrajina zahvalna Srbiji na finansijskoj i humanitarnoj pomoći koju joj pruža".

"Na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarali smo o bezbednosnim pitanjima i razvoju bilateralnih odnosa. Zahvalan sam Srbiji na učešću u prvom Globalnom mirovnom samitu i na tome što je podržala zajedničku izjavu, " naveo je Zelenski.

Na nedavno održanom mirovnom samitu u Švajcarskoj, 78 zemalja - među kojima i Srbija - se saglasilo sa zaključcima Samita da je teritorijalni integritet Ukrajine preduslov za mir u ratu sa Rusijom.

Vučić je na Instagramu napisao da je imao "dobar sastanak sa Zelenskim o svim izazovima i važnim pitanjima, za Srbiju, Ukrajinu i Evropu i ceo svet".

"Naglasio sam važnost obnavljanja mira i stabilnosti na celom našem kontinentu i ponovio da se do toga može doći samo kroz dijalog i politička rešenja", naveo je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije i predsednik Ukrajine sastali su se nekoliko puta u proteklih godinu dana na međunarodnim samitima, a prva dama Ukrajine Olena Zelenska bila je u zvaničnoj poseti Beogradu u maju ove godine.

Zelenski je na samitu Ukrajine i zemalja Zapadnog Balkana u Albaniji u februaru zatražio pomoć i podršku balkanskih lidera za mirovni plan u Ukrajini, a takođe je promovisao ideju o zajedničkoj proizvodnji oružja sa državama Zapadnog Balkana.

Mediji su više puta objavljivali da oružje i municija iz Srbije završavaju u Ukrajini, a takvi navodi pojavili su se i u dokumentima procurelim iz Pentagona u aprilu 2023. Srpski zvaničnici to nisu potvrdili, ali nisu ni u potpunosti isključili mogućnost da oružje i municija iz Srbije završavaju u Ukrajini preko trećih zemalja.

Više od dve godine od početka rata u Ukrajini, Srbija je ostala jedina zemlja kandidat za EU koja nije uvela sankcije Rusiji, ali se saglasila sa više rezolucija UN u kojima se osuđuju ruska agresija i kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

XS
SM
MD
LG