Linkovi

Šon Didi Kombs podneo novi zahtev za puštanje na slobodu uz kauciju


Šon Didi Kombs (Foto: Richard Shotwell/Invision/AP)
Šon Didi Kombs (Foto: Richard Shotwell/Invision/AP)

Advokati repera Šona Didija Kombsa zatražili su od sudije u sredu da mu dozvoli da čeka suđenje po optužbama za trgovinu ljudima u svojoj luksuznoj kući na ostrvu u blizini Majami Biča, umesto u mračnom saveznom zatvoru u Bruklinu.

Kombsovi advokati ponudili su paket kaucije od 50 miliona dolara - koristeći njegovu vilu kao zalog - u zamenu za puštanje u kućni pritvor uz GPS praćenje. Ročište po zahtevu zakazano je za sredu popodne. U utorak je američki sudija za prekršaje na Menhetnu naredio da Kombs ostane u pritvoru do suđenja.

Hip-hop mogul čija je karijera procvetala 1990-ih uhapšen je u ponedeljak pod optužbama da je koristio svoju "moć i prestiž" za "seks trafiking, prisilni rad, međudržavni prevoz u svrhu prostitucije, krivična dela povezana sa narkoticima, kidnapovanje, podmetanje požara, podmićivanje i ometanje pravde“.

U optužnici se navodi da je Kombs podsticao žrtve na na drogiranje i učešće u detaljno produciranim seksualnim, performansama nazvanim "Freak Offs" koje je Kombs organizovao, režirao, snimao i tokom kojih je masturbirao.

Događaji bi ponekad trajali danima i zahtevali su infuzije za oporavak, navodi se u optužnici. Navodi se da je godinama prisiljavao i zlostavljao žene koristeći ucene, uključujući video-snimke i šokantne akte nasilja kako bi kontrolisao žrtve, koordinirano i uz pomoć mreže saradnika.

Kombsov advokat Mark Agnifilo je u sredu podneo pismo sudiji Endruu L. Karteru tražeći puštanje na slobodu Kombsa, pod uslovima kućnog pritvora uz GPS praćenje, zajedno sa ograničenjem za sve posetioce njegovih rezidencija, osim za porodicu, čuvare imovine i prijatelje koji se ne smatraju saučesnicima.

Kombsova kuća se nalazi na veštačkom ostrvu Star u zalivu Biskejn, do kojeg se može doći samo nasipom ili čamcem. To je jedno od najskupljih mesta za život u Sjedinjenim Državama. Kombsov zahtev podseća na zahtev dugog niza bogatih optuženih koji su ponudili da plate višemilionske kaucije u zamenu za kućni pritvor u luksuznom okruženju.

„Šon Kombs nikada u životu nije izbegao ili bežao od izazova“, navodi odbrana u sudskom podnesku. „Neće sada da počne".

Očekivalo se da će se Kombs ponovo izjasniti da nije kriv u svom prvom pojavljivanju pred Karterom. Do sada su tužioci uspešno tvrdili da on predstavlja opasnost za zajednicu, da postoji rizik od bekstva i da treba da ostane u zatvoru do suđenja.

Većina onoga što se navodi u otpečaćenoj optužnici, pomenuto je i u novembarskoj tužbi koju je podnela njegova bivša dugogodišnja devojka i štićenica, R&B pevačica Kesi, čije je zakonsko ime Kasandra Ventura. Tužba je rešena sledećeg dana, ali su njeni navodi od tada pratili Kombsa.

Njeni opisi premlaćivanja, seksualnih napada, taktika ućutkivanja i "Freak Offs" pominjali su se kroz tekst optužnice, iako u njoj nije korišćeno njeno ime ili imena bilo koje druge žene. Agnifilo, takođe ne navodeći ime Venture ali je jasno upućivao na nju, tvrdio je na suđenju da je ceo krivični slučaj rezultat jedne dugoročne, problematične, ali dobrovoljne veze, koja je prestala usred neverstva.

"Freak Offs" su, tvrdi Agnifilo, bili proširenje tog odnosa, a ne prinuda. „Da li je to trgovina seksom?“, upitao je Agnifilo. "Ne ako svi žele da budu tamo."

Tužioci su, međutim, u sudskim dokumentima rekli da su razgovarali sa više od 50 žrtava i svedoka i da očekuju da će taj broj rasti.

Otac sedmoro dece bio je ugledni međunarodni biznismen, čija je godišnja „Bela žurka“ u Hemptonsu nekada bila obavezna pozivnica za elitu. Ali tužioci su rekli da je koristio iste kompanije, ljude i metode koje je koristio da izgradi svoju poslovnu i kulturnu moć da bi olakšao svoje zločine.

Rekli su da će to dokazati finansijskim, putnim i računskim evidencijama, elektronskim podacima i komunikacijama i video snimcima "Freak Of". Agencija AP obično ne navodi imena ljudi koji kažu da su bili seksualno zlostavljani osim ako se javno ne izjasne, kao što je Ventura učinila.

Kombs je uhapšen kasno u ponedeljak u hotelu na Menhetnu, otprilike šest meseci nakon što su federalne vlasti izvršile raciju u njegovim luksuznim domovima u Los Anđelesu i Majamiju i otkrile da sprovode istragu o trgovini ljudima.

Tokom pretresa, policija je zaplenila narkotike, video snimke "Freak Offs" i više od 1.000 flaša ulja za bebe, prema tužiocima. Oni su rekli da su agenti takođe zaplenili vatreno oružje i municiju, uključujući tri poluautomatske puške AR-15 sa oštećenim serijskim brojevima.

Optužnica opisuje Kombsa kao toliko nasilnog da je nanosio povrede za koje su često bili potrebni dani ili nedelje da se zaleče. Njegovi zaposleni i saradnici su ponekad bili svedoci njegovog nasilja i sprečavali žrtve da odu ili ušli u trag onima koji su pokušali, navodi se u optužnici.

Za osudu po svakoj tački optužnice predviđena je obavezna kazna od 15 godina zatvora, uz mogućnost doživotne kazne. Kombs i njegovi advokati negirali su slične navode drugih, u nizu tužbi koje su podnete nakon Venturine.

XS
SM
MD
LG