COP27: "Na autoputu smo za klimatski pakao, sa nogom na gasu"

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš na otvaranju samita o klimi COP27 u Šarm el Šeiku

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da se zemlje okupljene na početku klimatskog samita COP27 u Egiptu u ponedeljak suočavaju sa izborom: da rade zajedno na smanjenju emisija štetnih gasova ili osude buduće generacije na klimatsku katastrofu.

Lideri okupljeni u Šarm el Šeiku će u naredne dve nedelje razgovarati o tome kako da se izbegnu najgore posledice klimatskih promena, pogoršane ratom u Ukrajini, inflacijom, nestašicama struje.

Čovečanstvo ima izbor: da sarađuje ili da nestane“, rekao je Gutereš liderima okupljenim u letovalištu Šarm el Šeik.

On je na Tviteru napisao da je čovečanstvo "na autoputu ka klimatskom paklu, sa nogom na gasu" i da se planeta približava tački kada će šteta postati nepopravljiva.

Gutereš je pozvao na dogovor između najbogatijih i najsiromašnijih zemalja sveta, kako bi se ubrzao prelazak sa fosilnih goriva i finansiranje siromašnijih zemalja koje ne mogu bez pomoći da smanje emisije i da se izbore sa posledicama globalnog zagrevanja.

„Dve najveće ekonomije – SAD i Kina – imaju posebnu odgovornost da udruže napore kako bi se ovaj dogovor realizovao“, rekao je on.

Ne propustite: COP27: Da li će ukrajinski rat uništiti napredak u rešavanju klimatskih vanrednih situacija?

Gutereš je zatražio od zemalja da se dogovore o postepenom ukidanju upotrebe uglja do 2040. na globalnom nivou, a članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj treba da to dostignu do 2030. godine.

Uprkos decenijama pregovora o klimi, kaže Gutereš, napredak je bio nedovoljan da spase planetu od prekomernog zagrevanja, jer su zemlje suviše spore ili nevoljne da reaguju.

Potpisnici Pariskog sporazuma o klimi iz 2015. godine obavezali su se da će postići dugoročni cilj - sprečiti da, globalno, temperatura poraste za više od 1,5 stepeni Celzijusa.

Naučnici su ovo postavili kao plafon za izbegavanje katastrofalnih klimatskih promena.

Gutereš je rekao da održavanje bilo kakve nade za posrizanje tog cilja znači nula emisije štetnih gasova do 2050. godine.

„To je ili pakt klimatske solidarnosti – ili pakt o kolektivnom samoubistvu“, rekao je on.