I drugi izbačeni poslanik vraćen u skupštinu Tenesija

Izbačeni demokratski poslanik Džastin Pirson

MEMFIS - Komisija okruga Šelbi u Memfisu izglasala je da se izbačeni demokratski poslanik, Afroamerikanac Džastin Pirson, vrati u skupštinu Tenesija.

Pirson je, uz afroameričkog kolegu Džastina Džonsa, izbačen iz skupštine Tenesija zbog učešća u protestu protiv oružja, koji je usledio nakon masovnog ubistva u školi u toj državi.

Treća demokratska poslanica, belkinja Glorija Džonson, nije izbačena iz skupštine, iako je učestvovala u protestu. Odluku o izbacivanju demokrata donela je republikanska većina.

Komisija okruga Šelbi, u kojem apsolutnu većinu imaju demokrate, glasala je u sredu o sudbini Pirsona, dok je gradsko veće Nešvila nedavno izglasalo da se izbačeni poslanik Džastin Džons vrati u skupštinu.

Uoči glasanja, Pirson je predvodio marš od Nacionalnog muzeja građanskih prava do kancelarije okružne komisije u centru Memfisa.

Demokratski poslanici Džastin Džons, Glorija Džonson i Džastin Pirson u skupštini Tenesija

Proterivanje poslanika učinilo je da Tenesi postane novi front za budućnost američke demokratije, a dvojicu demokrata stavilo u centar nacionalne pažnje.

U periodu od nekoliko dana, njih dvojica su prikupili hiljade dolara u kampanji, a Demokratska partija Tenesija dobila je novu podršku širom SAD.

Vraćanje izbačenih poslanika u skupštinu Tenesija je biti samo privremeno, jer će za njihova mesta biti održani vanredni izbori. Pirson i Džons su već najavili kandidature.