Albanac koji tvrdi da je sveštenik upao u srpsku crkvu u Podujevu, Eparhija raško-prizrenska najavila krivičnu prijavu

Samoproklamovani sveštenik Nikola Džufka sa grupom vernika i albanskom zastavom ispred crkve Svetog Arhangela Mihaila u albanskom selu Rakinici, u opštini Podujevo, 28. novembra 2023.

U crkvu Svetog Arhangela Mihaila u albanskom selu Rakinici u opštini Podujevo pre dva dana ušla je grupa ljudi sa samoproklamovanim sveštenikom iz Albanije Nikolom Džufkom, koji je saopštio da je promenio naziv ovog verskog objekta iz 15. veka. Iz Eparhije raško-prizrenske poručuju da se radi o provali i najavljuju podnošenje krivične prijave.

Nikola Džufka objavio je na Fejsbuku da je pre dva dana, na dan albanske zastave, “po prvi put u istoriji Kosova održana prva pravoslavna misa na albanskom jeziku u opštini Podujevo i to u crkvi Svetog Mihaila u selu Rakinici”.

On je uz objavljene video snimke i fotografije iz crkve napisao i da su ovom kako je naveo “istorijskom događaju" prisustvovali predstavnici opštine Podujevo, Konzervativne stranke, kao i predstavnici raznih uverenja i da je “ova crkva sa starim imenom koje su ustanovili Srbi - ‘Sveti Mihailo’, odlukom takozvane Albanske nacionalne crkve, preimenovana u Crkvu gospodina Fan Nolija“.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da se radi o “grubom nasrtaju na imovinu Srpske pravoslavne crkve u cilju širenja etničke i verske mržnje i nestabilnosti na prostoru Kosova i Metohije”.

“Ovo krivično delo je samo još jedno u nizu koje za cilj ima otimanje duhovne i kulturne baštine Srpske pravoslavne crkve, odnosno 'albanizaciju' ili 'kosovarizaciju' naše duhovne i kulturne baštine. Na proces kulturne aproprijacije naše baštine Eparhija raško-prizrenska ukazuje već godinama. Ovaj najnoviji slučaj je naše navode potvrdio, ovoga puta na nesporan i krajnje zabrinjavajuće način. Ovakvi i slični akti ukazuju na hitnu potrebu zaštite naše kulturne i duhovne baštine, pre svega od pojedinaca i organizacija povezanih sa kosovskim institucijama, ili sa pojedincima koje deluju uz veću ili manju podršku tih institucija”, navela je Eparhija raško-prizrenska.

Your browser doesn’t support HTML5

Albanac koji tvrdi da je pravoslavni sveštenik ušao u crkvu kod Podujeva

Eparhija je takođe objkavila da je nadležni parohijski sveštenik Staniša Arsić posetio crkvu u pratnji policije, ali da je naišao na vrata yaključana katancem.

Zamenik kosovskog Ombudsmana Srđan Sentić ocenio je da ova - kako je naveo - “veoma zabrinjavajuća vest" zahteva hitnu i adekvatnu reakciju nadležnih organa, obavezanih da osiguraju pravnu zaštitu svim građanima i verskim organizacijama, uključujući imovinu Srpske pravoslavne crkve.

“Imovina u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve je zaštićena Ustavom, relevantnim zakonima i međunarodnim konvencijama. Svaki neovlašćeni upad treba da bude kvalifikovan kao krivično delo, budući da direktno ugrožava vladavinu prava i ljudska prava”, napisao je Sentić na Fejsbuku.

Glas Amerike obratio se policiji Kosova u vezi s ovim slučajem, međutim do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Ne propustite: Uoči isteka roka, na severu Kosova preregistrovano više od 3.600 vozila

Novinar i književnik Živojin Rakočević smatra da je u pitanju opasan presedan i prvo preuzimanje nekog objekta Srpske pravoslavne crkve na ovakav način na Kosovu. Postupak Džufke u verskom smislu ocenjuje kao potpuni egzibicionizam. On je za Glas Amerike naveo da se radi o tri faze uništavanja ove crkve.

“Prvo je srušena i devastirana 1999, potom je nešto popravljeno, tu su zatvarane ovce, a onda smo došli do trenutka kada jedan šarlatan uz pomoć institucija odlučuje da se tu ustanovi crkva i da on tu proglčasi neku svoju crkvu. Dakle, to je taj model koji je jako opasan, jer mi po dubini teritorije Kosova i Metohije zapravo i ne znamo šta sve imamo i kakvo sve blago čuvamo, ali prosto zbog neslobode, nesigurnosti, odsustva Srba na terenu događa se to da naše vlasništvo, naša imovina, imovina Srpske pravoslavne crkve, postaje plen ovih koji su velikoalbanski ideolozi“, rekao je Rakočević.

Ovo je bar javno, za sada najradikalnija, ali ne i prva, kako je naveo Rakočević, egzibicija samozvanog sveštenika Džufke, kad je u pitanju njegov odnos prema objektima Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

On je pre oko godinu dana pokušao da u manastiru Visoki Dečani snimi fotografije i video snimke koje bi - kako je tada saopštio ovaj manastir - koristio za svoj šovinistički program.

Da je Nikola Džufka samozvani sveštenik potvrdila je pre oko dve godine Mitropolija Elbasana koja pripada kanonskoj pravoslavnoj crkvi Albanije, koja je detaljno izvestila javnost da se ne radi ni o kakvom pravoslavnom kleriku i da kao takav nije priznat od stane bilo koje hrišćanske crkve i da uprkos svojim pompeznim izjavama koje povremeno daje medijima, predstavlja samo sebe, jer nema ni crkvu ni zajednicu vernika.

“Otvoreno laže i obmanjuje u medijima da je završio verske studije, iako nije učinio ništa slično. Tačnije rečeno, završio je srednju stručnu školu za prehrambenu tehnologiju u Elbasanu, čak ponavljajući poslednju godinu. Njegov jedini interes je medijsko promovisanje i privlačenje javne pažnje, bez obzira na štetu koju to nanosi ugledu sveštenog čina i pravoslavnoj veri”, piše između ostalog u saopštenju Mitropolije Elbasana koje je tada prenela Pravoslavna crkva Albanije.

Kancelarija za KIM saopštila je da “upad u posed crkve Svetog Arhangela Mihaila u selu Rakinica od strane funkcionera iz Podujeva, predvođenih lažnim i samozvanim albanskim sveštenikom Nikolom Džufkom, predstavlja novi udar na Srpsku pravoslavnu crkvu i Eparhiju raško-prizrensku, sa ciljem zatiranja i prisvajanja srpskog pravoslavnog verskog nasleđa” na Kosovu.