Egipat izneo mirovni plan, Netanjahu najavio još jače operacije u Gazi

  • Asošijeted pres

Palestinac Ibrahim Al-Haž Jusef, koji kaže da jei zgubio četvoro dece i suprugu u izraelskom vazdušnnom udaru, stoji u sred ruševina u kampu Magazi, 25. decembra 2023. (Foto: REUTERS/Doaa Ruqaa)

Dok se nastavljaju izraelske operacije u Gazi posle noći žestokog bombardovanja, Egipat je izneo ambiciozni predlog za okončanje rata Izraela i Hamasa. On predviđa prekid vatre, fazno oslobađanja talaca i formiranje palestinske ekspertske vlade koja će upravljati Pojasom Gaze i okupiranom Zapadnom obalom, saopštili su u ponedeljak jedan visoki egipatski zvaničnik i evropski diplomata.

Egipatski predlog, izrađen u saradnji sa Katarom, predstavljen je Izraelu, Hamasu, Sjedinjenim Državava i evropskim vladama, ali je i dalje preliminiran. Njim se ne realizuje cilj Izraela da potpuno uništi Hamas i po svemu sudeći se ne zadovoljava zahtev Izraela da zadrži vojnu kontrolu nad Gazom u produženom periodu posle rata.

Izrael i Hamas su hladno reagovali na egipatski predlog, ali ga nisu odbacili, što otvara mogućnost da je moguća nova runda diplomatije kako bi se zaustavila razorna izraelska ofanziva u Pojasu Gaze.

Izrael je u nedelju uveče bombardovao centralni i južni deo Gaze, a u izbegličkom kampu Magazi ubijeno je najmanje 106 osoba, prema bolničkim podacima u koje je uvid imala agencija Asošijeted pres. Spasioci su izvlačili tela iz ruševina trospratne zgrade pogođene u napadu u nedelju uveče. To je jedan od najtežih vazdušnih udara koje je Izrael izvršio od početka sukoba sa Hamasom.

Izrael je saopštio da je izgubio još nekoliko vojnika - njih 17 od petka. Od početka kopnene operacije u Gazi je ubijeno 156 izraelskih vojnika.

Izraelska vojska je saopštila da analizira udar u Magaziju, i ponovila je rešenost da smanji štetu civilima u operacijama čiji je cilj da se eliminiše militantna grupa Hamas.

Prema ministarstvu zdravlja u Gazi, od početka izraelske ofanzive ubijeno je 20.400 Palestinaca.

U sukobima je takođe raseljena većina od 2,3 miliona stanovnika Gaze, dok mnogi pokušavaju da pronađu utočište u prepunim skloništima UN u južnom delu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u ponedeljak je obišao izraelske vojnike koji se bore unutar Gaze, i najavio da će Izrael proširiti kopnenu ofanzivu u Gazi narednih dana, uprkos međunarodnim naporima da se zaustave sukobi. Rat se neće zaustaviti, rekao je.

Izraelski premijer Netanjahu sa vojnicima u severnom delu pojasa Gaze, 25. decembra 2023. (Foto: AP/Avi Ohayon)

Narednih dana ćemo proširiti borbe, ovo će biti duga bitka i nije ni blizu završena", rekao je u obraćanju članovima svoje stranke Likud.

Sličnu poruku je izneo u govoru u izraelskom parlamentu, gde su porodice više od stotinu izraelskihi talaca koji se i dalje drže u Gazi nosili transparente sa pozivom da Izrael postigne dogovor o njihovom hitnom oslobađanju. "Sada! Sada! Sada!", skandirali su sa galerije parlamenta.

Ubijen iranski general u Siriji

Iranski državni mediji su objavili da je u izraelskom vazdušnom napadu na području Damaska ubijen visokorangirani iranski general Razi Musavi, koji je dugo godina bio savetnik Islamske revolucionarne garde u Siriji.

Ranije ovog meseca, Izrael je na sličan način ubio još dva generala, u situaciji u kojoj se intenziviraju okršaji između Izraela i Hezbolaha na granici između Izraela i Libana, uz strah od širenja sukoba između Izraela i grupa koje podržava Iran.

Ni izraelska vojska ni sirijski državni mediji nisu potvrdili ovu informaciju, ali Iranska zvanična novinska agencija IRNA je opisala Musavija kao bliskog saradnika generala Kasima Sulejmanija, koji je ubijen u američkom napadu dronom u januaru 2020. godine.

U proteklim gosdinama Izrael je izveo stotine vazdušnih napada na teritorije u Siriji koje su pod kontrolom vlade te zemlje.