Džordž Kluni debituje na Brodveju

  • Asošijeted pres

Džordž i Amal Kluni (Foto: Alberto Pezzali/Invision)

Džordž Kluni će sledeće godine debitovati na Brodveju u projektu koji je dobro poznat holivudskoj zvezdi: „Laku noć, i srećno“ ("Good Night, and Good Luck")

Kluni će igrati legendarnog TV novinara Edvarda R. Maroua u scenskoj adaptaciji filma iz 2005. koji mu je doneo nominaciju za Oskara i bio je među kandidatima za najbolji film.

"Čast mi je, posle svih ovih godina, što se vraćam na scenu, a posebno na Brodvej, umetničku formu i mesto kome svaki glumac teži", naveo je Kluni u saopštenju.

Predstava „Laku noć i srećno“ - koju će režirati Dejvid Kromer - biće premijerno prikazana na Brodveju u proleće 2025. u Šubert teatru. Ponovo će scenario zajedno da pišu Kluni i Grant Heslov.

U 90-minutnom crno-belom filmu Dejvid Stratern je igrao ulogu Maroua i prirodno je da se pretvori u predstavu: radnja puna dijaloga odvija se na nekoliko setova. Naslov potiče od Maruovog potpisivanja TV emisije „See It Now“.

Ne propustite: Kendrik Lamar protiv Drejka: Svađa koja je izazvala "zemljotres" na hip-hop sceni

Ključni deo Klunijevog filma prikazao je Maruovu borbu da održi podršku rukovodilaca CBS-a za kritičko izveštavanje o republikanskom senatoru Džozefu Makartiju, poznatom po optuživanju državnih službenika za nelojalnost. Kluni je igrao kokreatora emisije „See It Now“ Freda Frendlija, koji je odoleo intenzivnom pritisku i obezbedio da izveštaji dođu u etar.

Marou, koji je umro 1965. godine, smatra se jednim od arhitekata američkih vesti.

"Edvard R. Marou je delovao na osnovu neke vrste moralne jasnoće koja je retka u današnjem medijskom pejzažu. Postojala je neposrednost u tim ranim televizijskim prenosima uživo koji se danas mogu efikasno uhvatiti samo na sceni, pred publikom uživo," navodi Kromer u saopštenju.

Klunijevi su poznati u svetu novinarstva. Klunijev otac, Nik Kluni, radio je kao voditelj TV vesti u raznim gradovima uključujući Sinsinati, Solt Lejk Siti i Los Anđeles. Takođe je pisao kolumnu u novinama u Sinsinatiju i predavao studentima žurnalistike na Američkom univerzitetu.

U vreme kada je film izašao, Kluni je rekao da je njegova porodica ponosna na to kako su novinari smatrali vladu odgovornom tokom paranoje komunističke pretnje iz 1950-ih. Kluni je rekao da želi da snimi film kako bi ljudi ponovo čuli neke „stvarno dobro napisane reči o četvrtom staležu“.

“Četvrti stalež” je izraz koji se u anglosaksonskom svetu često koristio za štampu, a potom i za sve medije, navodi se na sajtu Merijam Vebster rečnika, dok se na Balkanu za istu stvar često upotrebljava formulacija “sedma sila”.