Skupština Crne Gore raspravlja o zakonima potrebnim za dobijanje IBAR-a

Skupština Crne Gore na zasedanju 5. juna 2024. (Foto: VOA)

Poslanici crnogorskog parlamenta počeli su u srijedu raspravu o zakonima koje je potrebno usvojiti za dobijanje pozitivnog Izvještaja o realizaciji privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 koja se tiču vladavine prava (IBAR) za Crnu Goru.

IBAR je ocjena koliko je država kandidat ispunila privremenih mjerila u poglavljima 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda sloboda i bezbjednost.

Da li će Crna Gora dobiti pozitivan IBAR, trebalo bi da bude poznato sredinom juna na Međuvladinoj konferenciji Crne Gore i Evropske unije.

Predsjednika Skupštine Andrija Mandić kazao je da bi poslanici o 12 predlolga zakona, koje je Vlada podnijela Skupštini, a koji se odnose na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, unapređenje pravosuđa, i medijsku regulative, trebalo da glasaju sjutra, odnosno u petak.

Ne propustite: Istraživanje DAMAR-a: PES 22,8 odsto, DPS 21 odsto, članstvo Crne Gore u NATO podržava 53 odsto

Poslanici raspravljaju o predlogu zakona o lobiranju, izmjeni i dopuni zakonika o krivičnom postupku, izmjenama i dopunama zakona o sudovima, izmjenama i dopunama zakona o Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, izmjenama i dopunama zakona o Sudskom savjetu i sudijama.

Crnogorski parlament će se izjasniti i o predlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o državnom tužilaštvu, izmjeni i dopuni zakona o specijalnom državnom tužilaštvu, sprečavanju korupcije, izmjenama i dopunama zakona o oduzimanju imovinske koristi stačene kriminalnom djelatnošću. Skupština će raspravljati o predlogu zakona o medijima, nacionalnom javnom emiteru i javnom medijskom servisu Crne Gore, audio-vizualno-medijskim uslugama.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel saopštio je u ponedeljak, nakon susreta sa crnogorskim premijerom Milojkom Spajićem u Briselu, da je “sada ključno pravovremeno usvajanje zakona koji se odnose na proces dobijanja Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR) za ispunjavanje privremenih standarda u poglavljima o vladavini prava”.

"Crna Gora je najnaprednija u procesu pristupanja i mi smo na vašoj strani da vam pomognemo da isporučite rezultate", napisao je Mišel na društvenoj mreži Eks.

Crnogorski premijer Milojko Spajić naveo je, u odgovoru predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu na mreži Eks, da "Šarl Mišel i ostali prijatelji iz Brisela žele da nam pomognu, ali mi moramo prvo sebi pomoći da bi to i drugi mogli".

Spajić je prethodno, tokom radne posjete institucijama Evropske unije (EU) u Briselu, saopštio da je “Vlada ispunila svaki zadatak za IBAR”.

Ponosno smo prezentovali sjajne rezultate postignute u proteklih šest mjeseci. Prošli put smo obećali da će Vlada ispuniti svaki zadatak za IBAR, i to smo i uradili”, naveo je Spajić na Eksu.