Sukobi policije i demonstranata oko parlamenta u Keniji, nekoliko mrtvih

Demonstranti se penju na policijsko vozilo u Najrobiju, 25. jun 2024. (REUTERS/Monicah Mwangi)

Policija je pucala na demonstrante koji su upali u parlament Kenije i najmanje petoro je ubijeno, dok su delovi zgrade parlamenta u plamenu. Neredi su izbili dok su poslanici glasali o usvajanju zakona o povećanju poreza.

Demonstranti su se sukobili sa policajcima i upali u zgradu, policija ih je jurila po hodnicima i pokušala da ih istera napolje, preneli su mediji.

Policija je bacila suzavac i upotrebila vodene topove, ali nije uspela da rastera masu. Angažovana je i vojska da podrži policiju.

Novinar Rojtersa izvestio je da je video tela najmanje petoro ubijenih demonstranata ispred parlamenta. Kenijsko Zdravstveno udruženje saopštilo je da je najmanje pet osoba ubijeno a da je 31 povređena, od kojih je 13 imalo prostrelne rane, dok je četvoro pogoođeno gumenim mecima.

"Želimo da zatvorimo parlament i da svi poslanici podnesu ostavke", kaže demonstrant Dejvis Tafari. "Hoćemo novu vladu".

Aktivistkinja Auma Obama, polusestra bivšeg američkog predsednka Baraka Obame, bila je među demonstrantima na koje je bačen suzavac, izvestio je CNN.

Policija je posle dužeg vremena uspela da udalji demonstrante od zgrade uz velike količine suzavca, a čuli su se i pucnji.

Poslanici su evakuisani podzemnim tunelima, preneli su lokalni mediji.

Bela kuća je saopštila da pažljivo prati situaciju i apeluje na mir. Ambasadori zemalja među kojima su Velika Britanija, SAD i Nemačka u zajedničkom saopštenju su naveli da su duboko zabrinuti zbog nasilja i pozvali su sve strane na uzdržanost.

Demonstracije ispred parlamenta u Najrobiju zbog povećanja poreza (REUTERS/Monicah Mwangi)

Internet je bio u prekidu širom zemlje.

Protesti i sukobi dešavaju se i u drugim gradovima Kenije, a mnogi pozivaju i predsednika Vilijema Ruta da podnese ostavku.

Parlament je odobrio finansijski zakon i naredni korak je da ga potpiše predsednik kako bi stupio na snagu. Ali, može i da ga odbije i vrati parlamentu.

Kenijci se bore sa ozbiljnim ekonomskim potresima koje su izazvali pandemija, rat u Ukrajini, dve godine suše zaredom i pad vrednosti lokalne valute.

Finansijski zakon ima za cilj da se povećaju porezi i tako prikupi dodatnih 2,7 milijardi dolara kako bi se smanjio dug Kenije - koja samo na kamate daje 37 odsto godišnjeg prihoda.

Predsednik Kenije Vilijem Ruto, arhiva (URS FLUEELER/Pool via REUTERS)

"Ruto mora da ode, da uradi časnu stvar", kaže Judžin Vamalva, lider opozicije.

Drugi lider opozicije Raila Odinga apelovao je na momentalno povlačenje zakona o finansijama i otpočinjanje dijaloga.

"Uznemiravaju me ubistva, hapšenja, i nadzor koji policija vrši nad dečacima i devojčicama koji samo žele da ih čuju u vezi sa politikom oporezivanja koja im krade i sadašnjost i budućnost", naveo je Odinga.

Vlada je već napravila neke ustupke i obećala da će uvesti manje poreze na hleb, ulje, automobile i finansijske transakcije, ali to nije zadovoljilo demonstrante.

Demonstrant ispred policijskog suzavca (EUTERS/Monicah Mwangi)

Protesti su počeli u atmosferi koja je više ličila na festival, ali kako su postali masovniji, tako je i policija počela da dejstvuje suzavcem i rasteruje gomilu.

Osim u Najrobiju, sukobi se dešavaju u Mombasi, a protesti se održavaju u Kisumu, jezeru Viktorija i Garisi na istoku zemlje.

Policija nije odgovorila na upit Rojtersa za komentar.

Proteste u Keniji obično organizuju politički lideri, ali ovoga puta su na ulice izašli mladi ljudi koji nemaju zvaničnog vođu i veoma su jasni u svojim zahtevima.