Vrhovni sud: Ministar pravde odlučuje o izručenju Do Kvona

Do Kvon, kralj “kripto valuta”, nakon četvoromesečnog boravka u zatvoru Spuž prebačen je u prihvatilište za strance (Foto: Jovo Radulović)

Vrhovni sud Crne Gore preinačio je rješenja Višeg i Apelacionog suda i presudio da ministar pravde donese konačnu odluku o tome kojoj državi će biti izručen južnokorejski kralj kriptovaluta Do Kvon.

Vrhovni sud je saopśtio da su, odlučujući o zahtjevu za zaštitu zakonitosti u predmetu poznatom kao Do Kvon, koji je podnijelo Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore, presudu donijeli 19. septemba nakon tajnog vijećanja i glasanja.

"Vrhovni sud je presudom utvrdio da su ispunjeni uslovi za izručenje Do Kvona državama moliljama: Republici Koreji, po molbi Ministarstva pravde Republike Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, po molbi Ministarstva vanjskih poslova te države, kao i molbi ambasade SAD-a za hapšenje zbog ekstradicije, a radi vođenja krivičnog postupka", ističu u saopštenju.

Istom presudom Vrhovni sud je odlučio da se spisi predmeta dostave ministru pravde Crne Gore radi odlučivanja o dozvoli izručenja, zaključili su u saopštenju.

Ne propustite: Apelacioni sud Crne Gore potvrdio: Odbijeno izručenje Do Kvona Sjedinjenim Državama

Vrhovno državno tužilaštvo, koje je u julu odgodilo izručenje Do Kvona Južnoj Koreji, početkom avgusta je zatražilo odlaganje izvršenja sudske odluke o izručenju do donošenja odluke vijeća Vrhovnog suda.

Apelacioni sud Crne Gore prethodno je potvrdio rješenje Višeg suda u Podgorici, kojim je odbijeno zahtev SAD za izručenje Do Kvona.

Do Kvona, osim Južne Koreje, potražuju i SAD zbog sudjenja za prevare teške desetine milijardi dolara na tržištu kriptovaluta.

Uhapšen je u Crnoj Gori u martu prošle godine na podgoričkom aerodromu, kada je pokušao da, koristeći lažni pasoš Kostarike, otputuje u Dubai.