Hil: Vlada SAD se raduje nastavku saradnje sa Srbijom, otkloniti "manjkavosti" koje su uočili međunarodni posmatrači

Ambasador Sjedinjenih Država Kristofer Hil (Foto: Milica Vučković / FoNet)

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da se vlada te zemlje raduje nastavku saradnje sa Vladom Srbije u vezi sa pitanjima koja su od obostranog interesa, ali je istakao i da je važno da Srbija zajedno sa međunarodnim posmatračima radi na otklanjanju "više manjkavosti" koje su oni identifikovali u toku izbornog procesa.

Hil je u video objavi na platformi X, ranije poznatoj kao Tviter, rekao da saradnja SAD i Srbije uključuje regionalna pitanja ali i želju Srbije da u potpunosti postane deo porodice Zapadnih naroda.

Kako je rekao, postoje stvari koje Srbija mora da postigne da bi bila spremna za to putovanje ističući u prvi plan rad na jačanju vladavine prava, ali i druga pitanja.

On je dodao da su izbori u svakoj zemlji "stres test" demokratije i da su međunarodni posmatrači i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) otkrili brojne nedostatke na nedavno održanim izborima u Srbiji. Hil je naglasio da je važno da "Srbi i Srbija rade sa posmatračima kako bi rešili ta pitanja."

Ne propustite: Šef ODIHR-a za Glas Amerike: Nije naše da kažemo da li su izbori bili fer, ali uslovi za učešće su išli u korist vlasti

"Izbori izazivaju podele, ali nema demokratije bez izbora. Oni su esencija demokratskog procesa. Bitno je da svaka zemlja ima jednu vrstu otpornosti, da može se povrati iz ovih trenutaka nakon izbora, kada učesnici nisu veoma zadovoljni jedni drugima", rekao je Hil naglašavajući da ta pitanja treba da se rešavaju kroz institucije jer bi to rezultiralo jačanjem države.

Ne propustite: Amerika poziva na istragu navoda o izbornim nepravilnostima

On je građanima Srbije poželeo svu sreću u vezi sa prevazilaženjem problema oko izbora i dodao da bi nakon toga svi mogli da sa svojim porodicama uživaju u praznicima.

"Nadam se da ćemo svi, nakon svega, moći da odmorimo sa svojim porodicama i da uživamo u novogodišnjim i božićnim praznicima", zaključio je Hil.