Dva skupa u Vašingtonu u petak, pred subotnji Marš žena

Učesnici Marša za život u pšetnji prema Vrhovnom sudu SAD (Foto: AP)

Protivnici abortusa okupili su se u Vašingtonu na 46. "Maršu za život", koji je završen protestom ispred Vrhovnog suda. Okupljeni su došli da iskažu protivljenje presudi Ro protiv Vejda, donetoj pre više od 40 godina, kojom je Vrhovni sud otvorio put legalizaciji abortusa.

Demonstranti su nosili transparente na kojima traže da se okonča pravo na abortus i da se više ne finansira institucija "Planned Parenthood", koja širom zemlje nudi savete o planiranju porodice i u kojoj se izvode abortusi.

Okupljenima se, putem unapred snimljene poruke obratio i predsednik Donald Tramp, koji je obećao da će staviti veto na svaki zakon koji "dovoljno ne štiti ljudski život".

Potpredsednik Majk Pens, koji je govorio na skupu, rekao je da je predsednik Tramp "najveći protivnik abortusa od svih predsednika u istoriji".

Kao kontraprotest današnjem Maršu za život, za subotu je u Vašingtonu i drugim američkim gradovima, najavljen Ženski marš - za prava žena, rasnih i seksualnih manjina i drugih marginalizovanih grupa.

Marš starosedelaca

Istovremeno, u Vašingtonu je u petajk odrđžan i prvi Marš starosedelaca, na kojem su poručili da su ih američki politički lideri i mediji dovoljno dugo ignorisali.

Oni su zatražili da se posveti pažnja nepravdi s kojom se suočavaju starosedeoci širom sveta. Događaj je organizovao Pokret građana starosedelaca, međunarodna organizacija koja se zalaže za ujedinjenje plemena i pripadnika starosedelačkih naroda iz Severne, Južne i Centralne Amerike, pacifičkih zemalja, Azije, Afrike i sa Kariba.