Tramp tražio izuzeće sutkinje Čutkan u procesu pred federalnim sudom u Vašingtonu

Bivši američki predsednik na predizbornom skupu u Rapid Sitiju u Južnoj Dakoti (Foto: EUTERS/Jonathan Ernst/File Photo)

Bivši američki predsednik Donald Tramp podneo je zahtev za diskvalifikaciju okružne sutkinje Tanje Čutkan u jednom od krivičnih predmeta koji ga terete za pokušaj prekrajanja izbornih rezultata na predsedničkim izborima 2020.

Tramp, favorit za republikansku predsedničku nominaciju 2024, rekao je prošlog meseca da planira da traži izuzeće Čutkan, kao i promenu mesta vođenja slučaja, odnosno da se izmesti iz Vašingtona.

Tramp je u sudskom podnesku tvrdio da se prethodne izjave Čutkan, koje se odnose na njegovu ulogu u podsticanju pristalica na napad na Kapitol 6. januara 2021. dovode u sumnju njenu nepristrasnosti u ovom slučaju.

Sudski podnesak citira primedbu koju je Čutkan dala na ročištu za izricanje kazne 2022. optuženom za nerede na Kapitolu u kojem je sugerisala da je izgrednik motivisan „slepom odanošću jednoj osobi koja je, uzgred, ostala slobodna do danas“, nakon što su neki optuženi tvrdili da misle da rade ono što Tramp želi.

Ne propustite: Velika porota u Džordžiji predlagala da se osim Trampa optuži i troje senatora

Trampovi advokati su tvrdili da komentar ukazuje na uverenje sudije da Trampa „treba krivično goniti i zatvoriti“.

Tužilac Džek Smit optužio je Trampa po četiri krivična dela zbog navodne zavere da potkopa rezultate izbora 2020. To je jedan od četiri krivična slučaja sa kojima se suočava dok se kandiduje za republikansku nominaciju 2024. On se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački.

„Iako sudija Čutkan zaista namerava da predsedniku Trampu pruži pravično suđenje — i možda veruje da to može učiniti — njene javne izjave neizbežno ometaju ovaj postupak, bez obzira na ishod“, napisali su Trampovi advokati.

Tramp je često kritikovao Čutkan na društvenim mrežama otkako je nasumično dodeljena da predsedava izbornim slučajem u federalnom sudu u Vašingtonu.

Čutkan je odredila da će suđenje u ovom predmetu početi u mart 2024, dok su Tramp i njegovi advokati pokušali da pomere postupak do 2026. Sudija je takođe ranije upozorio Trampa da ne pokušava da utiče na potencijalne svedoke u slučaju.

Ne propustite: Bivši Trampov savjetnik proglašen krivim za nepoštovanje Kongresa

Vašingtonska optužnica ne tereti Trampa konkretno za napad 6. januara, ali navodi da je on iskoristio nerede u pokušaju da odloži Kongres da potvrdi njegov poraz od demokrate Džoa Bajdena.

Čutkan, koju je nominovao bivši demokratski predsednik Barak Obama, presudila je protiv Trampa 2021. godine u građanskom postupku koji je on pokrenuo pokušavajući da zaštiti svoje zapise iz Bele kuće od komiteta Predstavničkog doma SAD koji je istraživao napad na Kapitol.

„Predsednici nisu kraljevi, a Tužilac nije predsednik“, napisala je Čutkan u toj presudi.

Tramp je takođe tražio da se odbaci sedam tačaka sa kojima se suočava u odvojenom slučaju u Džordžiji, tvrdeći da je imun na krivično gonjenje za radnje koje je preduzeo u zvaničnom svojstvu predsednika.