Analitičari: Što pre okončati krizu na severu Kosova

Ljudi prolaze pored blokade u severnom delu Mitrovice, 27. decembra 2022. (REUTERS/Miodrag Draškić)

Tokom protekle noći u Severnoj Mitrovici postavljene su dve nove barikade.

Jedna je u Bošnjačkoj mahali između južne i Severne Mitrovice, gde je put blokiran sa nekoliko kamiona natovarenih kamenjem i peskom. Druga slična barikada postavljena je na novoizgrađenom mostu kod Dudinog krša.

Ovo su prve blokade puteva u opštini Severna Mitrovica od kada traju protesti Srba na severu Kosova.

Veroljub Petronić, ekspert za bezbednost iz Humanog centra Mitrovica, za Glas Amerike kaže da je postavljanje novih barikada “odraz revolta“.

„Mislim da ništa više nije bitno, ni koji su uslovi ni jednih ni drugih. I jedna i druga strana su prešle sada pola koraka iznad ivice i evidentno je da smo najbliže konfliktu od 1999. na ovamo, odnosno kada je bio pogrom 2004. Sve ostalo bilo je ne toliko ozbiljno, ali mislim da ovu avanturu treba direktno obe strane odmah da prekinu“, rekao je Petronić.

Your browser doesn’t support HTML5

Analitičari i građani o novim barikadama u Severnoj Mitrovici

Petronić kaže da su za trenutnu situaciju na severu Kosova odgovorne pogrešne politike i Prištine i Beograda. Smatra da je izlaz iz trenutne krize da obe strane popuste u svojim zahtevima.

„Rešenje je i da se ispune zahtevi Srba i da se ispune zahtevi Vlade Kosova, da se barikade sklone i da dođe do povratka Srba u institucije. Međutim, kako stvari stoje, mislim da Priština, ne da treba da se oprosti od toga - treba da zaboravi na duže vreme da će moći da povrati nadležnost nad institucijama na severu. Mislim da će mnogo vremena proći da se normalizuju odnosi“, naveo je Petronić.

Novinar Branislav Krstić za Glas Amerike kaže da su Beograd i Priština u pat poziciji kad je sever Kosova u pitanju.

Niti će Vučiću biti dozvoljeno da na sever Kosova uđe sa vojskom, niti Aljbin Kurti sme, niti mu je dozvoljeno da sam ruši barikade”, naveo je Krstić.

Krstić smatra da jedino američka administracija može da utiče na to da kriza na severu Kosova bude završena:

Američka administracija jedina ima tu mogućnost da i jednom i drugom lideru nedovršenih zemalja na Balkanu uvrne ruku i vrati ih za pregovarački sto i da dijalogom reše nešto što se zove budući život građana na Kosovu”.

Ne propustite: Nove barikade na severu Kosova, Vojska Srbije u najvišem stepenu pripravnosti

Građani Severne Mitrovice uglavnom podržavaju barikade.

Čemu hapšenje ljudi? Čemu duge cevi? Čemu ovoliko nasilja? Barikade? Barikade su sada tu, sutra se sklone, jel tako. A hoće li se ovo nasilje skloniti? Ne verujem“, rekla je jedna anketirana stanovnica.

„Ne postoji drugačiji način, jedan pasivan otpor koji srpski narod daje i na tom pasivnom otporu mi smo žrtve, konstantno se vrši pritisak na nas od strane međunarodne zajednice“, izjavio je za Glas Amerike stanovnik Severne Mitrovice.

„Daj Bože da se završi dobro, samo da ne bude rata, to. Ništa drugo“, kaže još jedan anketirani građanin.

Ne propustite: Elek: Beograd razume situaciju i neće preći crvene linije

U centru Severne Mitrovice, na par stotina metara od barikade u Bošnjačkoj mahali, danas su članovi moto kluba "Gazimestan", mališanima delili novogodišnje paketiće. Cilj im je kako su naveli da na ovaj način učine da najmlađi zaborave na tešku situaciju u ovom delu Kosova.

"Deca su non stop uslovljena nekom politikom, mi smo ovim gestom želeli da ih malo obradujemo i osnažimo, da se raduju nekim normalnim stvarima, da uživaju u novogodišnjim paketićima, u Deda Mrazovima na motorima, kako smo se i ovog puta predstavili. Nadam se da smo im makar malo ulepšali dan i ovu Novu godinu", rekao je potpredsednik ovog kluba Nikolaj Zaporožac.

Barikade na severu Kosova postavljene su pre 18 dana, nakon hašenja bivšeg pripadnika Policije Kosova Dejana Pantića pod sumnjom da je učestvovao u napadu na članove opštinske izborne komisije, koji su pokušavali da organizuju vanredne lokalne izbore na severu Kosova.