Apelacioni sud Crne Gore potvrdio: Odbijeno izručenje Do Kvona Sjedinjenim Državama

Crnogorska policija privodi pojedinca za koga se veruje da je Do Kvon (Foto: AP/Risto Bozovic)

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je u četvrtak rješenje Višeg suda u Podgorici kojim je odbijeno zahtev Sjedinjenih Država za izručenje državljanina Južne Koreje Do Kvona, koga obe zemlje traže zbog prevara teških desetine milijardi dolara na tržištu kriptovaluta.

"Prvostepenim rješenjem Višeg suda u Podgorici dozvoljeno je izručenje u skraćenom postupku državljanina Republike Koreje okrivljenog Kvon Do Hjeonga, radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih djela po molbi Republike Koreje, dok je odbijeno izručenje ovog okrivljenog u skraćenom postupku po molbi SAD.

"Protiv navedenog rješenja nije bilo žalbe, pa je odluka Višeg suda u Podgorici u dijelu u kojem je dozvoljeno izručenje u skraćenom postupku po molbi Republike Koreje pravnosnažna", navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Ističe se da je sud po službenoj dužnosti ispitivao navedeno rješenje u stavu drugom, kojim je odbijeno izručenje Do Kvona u skraćenom postupku po molbi SAD, zbog čega su im, dodaju, spisi predmeta i dostavljeni od Višeg suda u Podgorici.

Kaže se i da je "prvostepeni sud pravilno utvrdio ispunjenost zakonskih uslova za izručenje po obje molbe" i da je zamolnica Republike Koreje po redoslijedu prispijeća ranije stigla u odnosu na onu iz SAD.

"Za svoju odluku je dao jasne i dovoljne razloge koje je prihvatio i drugostepeni sud", zaključili su u saopštenju.

Ne propustite: Apelacioni sud ukinuo rješenje o izručenju Do Kvona, predmet vraćen na početak

Do Kvon, koga osim Južne Koreje potražuju i SAD zbog sudjenja za prevare teške desetine milijardi dolara, uhapšen je u Crnoj Gori u martu prošle godine na podgoričkom aerodromu, kada je pokušao da, koristeći lažni pasoš Kostarike, otputuje u Dubai.

Posle četiri mjeseca provedenih u crnogorskom zatvoru zbog falsifikovanja pasoša i niza kontradiktornih odluka domaćih sudova o njegovoj ekstradiciji, južnokorejski “kripto kralj” smješten je u aprilu u Prihvatilište za strance.