Ruskinje odlaze u Argentinu da bi se porodile, a bebe dobile argentinski pasoš

Budući roditelji Maksim Levošin i Katarina Gordienko u Buenos Ajresu, u Argentini, 7. februar, 2023. (Foto: AP/Natacha Pisarenko)

Prema argentinskim podacima o migraciji, u zemlju je od početka 2022. godine stiglo oko 11 hiljada ruskih žena. Mnoge od njih su bili trudne i rodile su decu u toj južnoameričkoj zemlji.

Od 2020. do 2022. godine, prema argentinskim podacima o imigraciji, više od 22 hiljade državljana Rusije ušlo je u Argentinu, a skoro polovinu tog broja čine žene. Mnoge od njih su bile u kasnoj fazi trudnoće i tamo su rodile decu.

Kiril Makovev je osnivač agencije RuArgentina, koja je osnovana da pomogne ruskim ženama da se porode u Argentini. Kaže da posao ide dobro:

“Oko 70 hiljada ljudi je u prošloj godini posetilo našu internet stranicu u vezi sa porođajem u Argentini".

Argentinski zakon omogućava automatsko državljanstvo svakom detetu rođenom u zemlji. Roditelji bebe dobijaju status stalnog boravka i kasnije mogu da podnesu zahtev za argentinski pasoš.

Your browser doesn’t support HTML5

Mnoge Ruskinje odlaze u Argentinu radi porođaja

Argentinski pasoš omogućava Rusima slobodno putovanje u 170 zemalja. Izlazak iz Rusije postao je skuplji i, u nekim slučajevima, nemoguć, zbog ograničenja putovanja koja su uspostavile neke zemlje. Takođe im omogućava da izbegnu regrutovanje za borbu u Ukrajini.

Natalija Ksenofontova preselila se u Argentinu iz grada Ufe, u Rusiji, dok je bila trudna sa trećim detetom.

Imam dva sina. Shvatila sam da je budućnost koju sam planirala za njih – studiranje u Evropi, ideja da će sve biti sjajno - uništena u jednom danu. Kada sam saznala da sam trudna sa trećim detetom, dugo smo razmišljali šta da radimo i odlučili smo da napustimo Rusiju", objašnjava Natalija.

Međutim, argentinske vlasti kažu da mnoge Ruskinje koje se tu porode, ne ostaju u Argentini. Tokom prošle godine, više od polovine Rusa koji su došli u Argentinu – oko 13 hiljada – napustilo je tu zemlju.

Florensija Karinjano, direktorka argentinske imigracione kancelarije, saopštila je u februaru svoju odluku da obustavi izdavanje stalnog prebivališta za ruske državljanke koje se porađaju u Argentini, ali većinu vremena provode u drugim zemljama.

“U januaru 2023. godine 4.523 ruskih državljana ušlo je u Argentinu. I taj broj drastično raste – možemo da vidimo sve veći broj dolazećih letova, sve veći broj trudnica iz Rusije", objasnila je Karinjano.

Ala i Andrej Prigolovkin su ostali. Najpre su došli u Argentinu da bi izbegli mogućnost da njen suprug bude regrutovan da se bori u Ukrajini.

Ala se prisetila kako mu je rekla da brine jer može da bude mobilisan, da se boji da može da pogine u tom ratu, i da će ona da odgaja njihovu bebu sama.

Natalija Ksenofontova takođe ne planira da napusti Argentinu. Za sada, ona i njen suprog rade na daljinu, uče španski jezik i traže posao u Buenos Ajresu. Kažu da je to njihov novi dom i nova nada za svetlu budućnost njihove dece.