Četvoro astronauta vratilo se na Zemlju posle "produženog" boravka u svemiru

  • Asošijeted pres

Svemirska kapsula kompanije "Spejseks" u Meksičkom zalivu, blizu obale Floride (Foto: NASA/Joel Kowsky via AP)

Četvoro astronauta se u petak vratilo na Zemlju nakon gotovo osmomjesečnog boravka na svemirskoj stanici, produženog zbog problema sa svemirskom kapsulom kompanije Boing i uragana Milton.

Kapsula kompanije "Spejseks", u kojoj je bila posada", pred zoru je sletjela u Meksički zaliv, blizu obale Floride, nakon što se sredinom nedelje odvojila od Međunarodne svemirske stanice.

Troje Amerikanaca i jedan Rus trebalo je da se vrate prije dva mjeseca, ali je povratak na Zemlju bio odložen zbog problema sa novom Boingovom kapsulom "Starlajner", koja se u septembru vratila prazna zbog strahovanja u pogledu bezbjednosti. Zatim je planove poremetio uragan Milton, a uslijedile su još dvije nedelje snažnih vjetrova i uzburkanog mora.

Ne propustite: NASA našla način da vrati astronaute koji će umesto nedelju dana, u svemiru ostati mesecima

Astronauti, Metju Dominik, Majkl Barat i Dženet Eps iz NASA-e i Aleksandar Grebenkin iz Rusije, u martu su stigli na svemirsku stanicu u Spejseksovj letjelici.

Njihove zamjene su dva probna pilota Boingove kapsule Buč Vilmor i Sani Vilijams, čija je misija produžena sa osam dana na osam mjeseci, kao i dva astronauta koja su na svemirsku stanicu stigla prije četiri nedelje. Njih četvoro će ostati u svemiru do februara.

Na svemirskoj stanici je sada uobičajena sedmočlana posada - četvoro Amerikaanca i troje Rusa - posle višemjesečne "gužve".