Specijalni tužilac razgovarao sa Bajdenom u istrazi o povjerljivim dokumentima

Predsjednik Džo Bajden na brifingu u Bijeloj kući (Foto: AP/Evan Vucci)

Američki predsjednik Džo Bajden dao je iskaz u okviru istrage o povjerljivim dokumentima koju vodi specijalni tužilac Robert Hur, saopšteno je iz kancelarije pravnog zastupnika Bijele kuće.

Bajden je dobrovoljno razgovarao sa specijalnim tužiocem tokom dva dana, u nedelju i ponedeljak, navodi se u saopštenju portparola Ijana Samsa.

Sekretar za pravosuđe Merik Garland u januaru je imenovao Hura za specijalnog tužioca u istrazi o načinu na koji je Bajden postupao sa povjerljivim dokumentima koja su prošle godine pronađena u njegovom domu u Delaveru i u kancelariji Pen Bajden centra u prestonici Vašingtonu.

Ne propustite: Sekretarijat za pravosuđe neće tužiti Pensa zbog poverljivih dokumenata

Dokumenta su iz perioda kada je Bajden bio potpredsjednik SAD, od 2009. do 2017. godine.

"Kao što smo od početka govorili, predsjednik i Bijela kuća sarađuju u ovoj istrazi i, gdje je to bilo adekvatno, javno smo saopštili relevantne informacije, i bili transparentni koliko smo mogli u skladu sa zaštitom i očuvanjem integriteta istrage", naveo je Sams.

Istraga o povjerljivim dokumentima koja je vođena protiv Bajdenovog potencijalnog republikanskog predsjedničkog rivala, bivšeg predsjednika Donalda Trampa, rezultirala je podizanjem optužnice.

Povjerljiva dokumenta pronađena su na Trampovom imanju na Floridi, a bivši predsjednik je između ostalog optužen da je nezakonito zadržao dokumenta o nacionalnoj odbrani i da je opstruisao istragu.